Hříšně vtipná panovnice. Alžběta II. humorem nešetřila, potvrzuje to Bond či Paddington

Věděl to James Bond, medvídek Paddington, královnin bodyguard a nakonec i celý svět. Alžběta II. měla až hříšný smysl pro humor. Svůj důvtip dokazovala jak domácímu publiku, tak v zahraničí. Připomeňte si momenty, kdy královna veřejnost ohromila i pobavila.

Jedna z nejoblíbenějších historek, která o panovnici zejména na sociálních sítích koluje, se týká okamžiku, kdy se jí americký turista zeptal, zda někdy potkala královnu. „Nepotkala,“ odpověděla Alžběta II. Prozíravě však poukázala na svého bodyguarda Richarda Griffina a oznámila, že on se s ní setkává pravidelně.

Na historku, jíž byl součástí, Griffin moc rád vzpomíná. Jednalo se o jeden z mnoha okamžiků, kdy královna dokazovala, že není pouhým monumentem britské monarchie, ale velice důvtipnou ženou, která ráda pronese žert. Celému světu to dokázala mnohokrát.

Dobrý večer, pane Bonde

Stačí si vzpomenout na olympijské hry v Londýně, které se konaly v roce 2012. Bylo to právě zahájení, při němž na sebe britská panovnice opět upoutala pozornost. Oscarový režisér Danny Boyle připravil nástup nejváženějšího hosta večera ve velkém stylu. Není jasné, jak dlouho královnu k povedenému kousku přemlouval, ale souhlasila.

Na plátně se objevila po boku Jamese Bonda v podání oblíbeného herce Daniela Craiga. Když agent 007 vešel a odkašlal si, aby královně připomněl, že už je čas, zvedla hlavu. „Dobrý večer, pane Bonde,“ pronesla. Za zvuků fanfár v doprovodu psů corgi společně odešli do zahrady, nasedli do helikoptéry a odletěli směr olympijský stadion. Když nad cílovou destinaci doletěli, čekal diváky šok.

Dveře vrtulníku se otevřely a Její Veličenstvo spolu s agentem „vyskočili“ – s padákem v motivech britské vlajky. Překvapením bylo, když se o pár sekund později skutečná královna za ovací objevila v královské loži v doprovodu milovaného manžela, prince Philipa. „Pro veřejnost to byl zásadní zlom v jejím vystupování. Ukázala se jako dáma, která má smysl pro humor a je lidská,“ podotkla editorka webu Expres Barbora Koukalová pro CNN Prima NEWS.

Imitace i trefné hlášky

Humor královně vlastní zachytily kamery i ve společnosti prince Harryho. Vztah mezi babičkou a vnukem byl podle mnohých výjimečný. Přes veškeré neshody v rodině byl jejím miláčkem. Možná i z toho důvodu souhlasila, že se zúčastní propagace Invictus Games pro válečné veterány, jejichž je Harry patronem. Na videu si s Harrym prohlíží chystanou brožuru, když princ dostane vzkaz od Michelle Obamové a jejího manžela. Na konci krátkého videa pronese za zády exprezidentského páru jeden z vojáků vítězné „bum“, aby podtrhl, že USA ve hrách zvítězí. Královna v reakci na to jen pokrčila rameny a odvětila: „Bum, opravdu? Prosím tě.“

Nebyly to však pouze velké akce, kde dala královna průchod své humorné stránce. Její garderobiérka Angela Kellyová jednou podle webu The Washington Post řekla: „Královna má šibalský smysl pro humor a je skvělá imitátorka. Umí všechny přízvuky – včetně toho mého.“ Královna také uměla pronášet pohotové vtípky.

Příkladem může být loňský summitu G7 v Cornwallu. Během skupinového focení vedoucích představitelů, včetně prezidenta Bidena, královna prolomila ticho tím, že všem připomněla, že se mají „tvářit, jako by je to bavilo“. Na jiné akci G7 v témže roce šla krájet dort slavnostním mečem. Nůž odmítla, protože meč byl „neobvyklejší“.

Její humor byl patrný od prvních dnů její vlády. Při své korunovaci v roce 1953, kterou přenášela televize a sledovaly ji miliony lidí po celém světě, na sobě měla velmi těžké státní roucho. Když se chystala zahájit obřad, požádala arcibiskupa z Canterbury, zda by ji mohl malinko postrčit, aby „ji nastartoval“.

Vtip doprovázel celou dobu jejího panování, a to i ve chvílích, kdy se setkávala se světovými vůdci a premiéry. V roce 2018 při setkání se 43letým kanadským premiérem Justinem Trudeauem suše poznamenala: „Děkuji vám, pane premiére, že si připadám tak stará.“ Reagovala tak na přípitek Trudeaua, ve kterém chtěl demonstrovat vztah Alžběty II. ke své zemi. Uvedl, že se panovnice poprvé objevila na kanadských známkách už v roce 1935 ve věku 9 let.

Děkuji madam, za všechno

S přibývajícím věkem se zdravotní stav královny zhoršoval, na její vtip to však vliv nemělo. Ještě letos si na oslavu svého platinového jubilea připravila komediální scénku s oblíbenou britskou postavičkou – medvíkem Paddingtonem. Skeč byla překvapením i pro její nejbližší.

V průběhu čajového dýchánku v paláci královna medvídkovi prozradila, že má v kabelce zásobu sendvičů s marmeládou. Následně si oba lžičkami na porcelánových šálcích vyťukávali píseň We Will Rock You od skupiny Queen. Davy sledující předtočenou show před Buckinghamským palácem propukly v jásot. Paddington na konci scénky pronese symbolické: „Děkuji Vám, madam, za všechno.“ Právě tato věta se pak na Twitteru postavičky objevila po čtvrtečním oznámení královnina úmrtí.

Tagy: