Hrozí pád koruny? Peněženky by postihl více než inflace, zdražily by potraviny i dovolené

Česká koruna (Ilustrační foto)

Banka Nomura varuje před znehodnocením koruny

Hrozí Česku měnová krize? Největší japonská investiční banka přišla s varováním, že česká koruna může prudce oslabit. Pád koruny by přitom zdražil veškeré dovážené zboží. Včetně potravin či pohonných hmot.

Pohyb kurzu koruny je nenápadným strašákem, který může zničit úspory mnohem víc než inflace. Zatímco patnáctiprocentní inflace sníží během jednoho roku hodnotu stokoruny o 15 korun, prudké oslabení měny ze současných 24 korun na 27 by mohlo ze stovky ukrojit i dvacetikorunu.

Právě před podobným oslabením koruny varuje největší japonská investiční banka Nomura. Aktuálně se jedno euro prodává za 24,36 Kč. Česká koruna je přitom pod tlakem už teď. „To, že česká koruna není slabší, je dané tím, že za ni Česká národní banka bojuje,“ podotkl ekonom Vladimír Pikora.

Jinými slovy prodává miliardy eur a nakupuje koruny. Navíc tvrdí, že v masivních nákupech může pokračovat. „Platí i nadále, že ČNB bude bránit nadměrným výkyvům koruny,“ sdělil guvernér České národní banky Aleš Michl. „Pokud by přestala intervenovat, lze očekávat, že koruna skokově oslabí a může se dostat na 26, možná i 27 korun,“ řekl Pikora.

Dovolená v hodnotě tisíc eur by pak najednou nestála 24 tisíc, ale 27 tisíc korun. A zdražily by i veškeré dovážené potraviny. Lidé ale o kurtu koruny nemají moc povědomí. „Nesleduju kurz koruny,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Nesleduju to, netýká se mě to,“ uvedl další dotazovaný.

Podle Nomury ohrožuje českou korunu dovoz drahých energií, zatímco vývoz nejde tak snadno. Další hrozbou je také to, že vláda utrácí víc, než by měla. „Je důvodné očekávat nějaké mírné oslabovaní koruny. Bude záležet, jak se k tomu postaví Česká národní banka, ale nějaký propad do měnové krize nám nehrozí,“ popsal bývalý guvernér ČNB Jiří Rusnok. „Před měnovou krizí nikdy nebude varovat česká vláda ani centrální banka, protože kdyby to udělali, tak by tu krizi přivodili,“ podotkl ekonom Lukáš Kovanda.

Podal ekonomů je dobré rozložit si úspory na tři hromádky. Koruny, eura a dolary. „Zejména dolar v případě měnové krize posílí a lidé, kteří se před měnovou krizí skryjí do dolaru, zůstanou ochráněni,“ uvedl Kovanda. Podobný scénář jako Česku prý podle analytiků Nomury hrozí i Rumunsku a Maďarsku.

Tagy: