Hurikán Ian zesílil a po zpustošení Kuby se žene na Floridu. Statisíce lidí prchají z domovů

Hurikán Ian zesílil a řítí se na Floridu

Statisíce obyvatel amerického státu Florida se připravují na úder mimořádně silného hurikánu Ian, který může způsobit katastrofální škody. Živel na cestě k a americkému pobřeží zesílil a aktuálně spadá na škále intenzity do čtvrté z pěti kategorií. Provází ho vítr o rychlosti 225 km/h. Výzvu k evakuaci dostalo na západním pobřeží Floridy zhruba 2,5 milionu lidí, americké úřady i meteorologové varují, aby lidé hrozbu nepodceňovali, protože hurikán podle nich může být životu nebezpečný.

Národní středisko pro hurikány (NHC) ve středu v noci středoevropského času uvedlo, že se hurikán nyní nachází asi 160 kilometrů jihovýchodně od města Naples na Floridě. Lidé v pobřežních oblastech jeho příchod pociťují už nyní, protože jih poloostrova bičují intenzivní srážky a silný vítr. Některá místa – například okres Broward – hlásí výskyt tornád.

„Úpěnlivě žádám a vyzývám všechny, kdo se nacházejí v evakuační zóně a dostali výzvu k evakuaci, aby tak ihned učinili – teď nastal ten čas. Brzy přijde chvíle, kdy už nebude bezpečné cestovat,“ uvedl na tiskové konferenci v úterý večer šéf floridského úřadu pro zvládání katastrof Kevin Guthrie.

„Je to velká bouře, jak se bude blížit, bude tady hodně vody. Takový příliv bude život ohrožující,“ řekl v Sarasotě floridský guvernér Ron DeSantis. „Máte ještě trochu času, ale ten čas běží rychle,“ dodal a zopakoval naléhavou výzvu k evakuaci.

Podle odhadu meteorologů může hurikán způsobit vzedmutí hladiny moře až o 3,6 metru a napršet může až 46 centimetrů srážek. Největší riziko hrozí pobřežnímu pásu dlouhému asi 350 kilometrů, kde se nachází i města Fort Myers, Tampa a St. Petersburg.

Vím, že musím zmizet

„Vím, že bych se hurikánu měl bát, ale na strach nemám čas. Prostě jen vím, že odtud musím zmizet,“ řekl agentuře Reuters jazzový pianista z Tampy John O'Leary, který právě balil auto a odjížděl s manželkou do bezpečnějšího vnitrozemí.

V ohrožené části Floridy jsou zavřená letiště a zábavní parky, ale také mnohé obchody a školy. Ministerstvo obrany dalo příkaz, aby bylo v pohotovosti na 3 200 členů národní gardy.

Hurikán Ian se v úterý přehnal přes Kubu, kde mimo jiné způsobil masivní výpadek elektrického proudu na celém ostrově. Živel zdevastoval i provincii Pinar del Río, v níž se pěstuje velká část kubánského tabáku.

Tagy: