Hádka ve studiu: Podle Druláka Zelenskému chybí státnická rozvážnost. Žantovský zuřil

Michael Žantovský a Petr Drulák se ve vysílání CNN Prima NEWS pohádali kvůli roli ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

360° speciál (509)

Někdejší velvyslanci Michael Žantovský a Petr Drulák se ve speciálním vysílání pořadu 360° na CNN Prima NEWS přeli o roli ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Drulák prohlásil, že Zelenskyj je částečně odpovědný za současný stav Ukrajiny, což Žantovského vytočilo. Zelenského přirovnal k americkému prezidentovi Reaganovi.

Prezident Volodymyr Zelenskyj je Winston Churchill naší doby, napsal ve středu na Instagramu bývalý americký prezident George Bush po videosetkání s ukrajinskou hlavou státu. Jaký názor mají na Zelenského, který během války mimo jiné zaujal pravidelnými projevy k národu a velmi ostrými výroky na adresu Ruska i Západu, čeští politici a diplomaté?

„Zelenského čeká obrovský úkol. Výstupy ve videích mu jdou, ale to nestačí. Bude muset jako státní politik hledat cestu ze situace, která je velmi obtížná. Držím mu palce. Nezlobte se na mě, ale v jisté situaci pouze mediální výstupy opravdu nestačí,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

To poslouchat nebudu, zuřil Žantovský

Podle Žantovského, bývalého velvyslance v USA, nebude Zelenskyj na komunikační úrovni jako Churchill, přirovnal ho spíše k bývalému prezidentovi USA Ronaldu Reaganovi. „Důležitější je politický výkon. Ale koukejte, je obklopen mladou generací. Kým byl na Rudém náměstí obklopen Putin?“ kontroval Žantovský a reagoval tak na vojenskou přehlídku na Rudém náměstí v Moskvě při oslavách Dne vítězství.

Někdejší velvyslanec ve Francii Petr Drulák ale tak oslavný nebyl. „Zelenskyj je dobrý herec, ale postrádám u něj státnickou rozvahu. Nesmíme zapomínat na odpovědnost za celou situaci. Už je prezidentem tři roky a podívejte se, v jakém stavu Ukrajina před napadením byla,“ řekl a rozproudil ve studiu ostrou debatu, do které se zapojil zejména Žantovský.

„Tohle říct je něco hrozného. Zelenskyj je odpovědný za to, že Rusko napadlo suverénní stát Ukrajinu? To poslouchat nebudu,“ vpálil Drulákovi bývalý velvyslanec v USA nebo Velké Británii.

Exministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) se přiklonil spíše na stranu Žantovského a Zaorálka. Zelenskyj je podle něj výborný komunikátor, ale má před sebou dva obrovské úkoly. „Musí najít cestu, za kterou budou ochotni Ukrajinci umírat. Pak musí založit novu obnovu země. To nezvládnete přes videa,“ upozornil.

Zatím posledním projevem Zelenského byl ten pondělní u příležitosti oslav Dne vítězství. „Vyhráli jsme tehdy, vyhrajeme i teď,“ burcoval národ.

„Bojujeme za svobodu našich dětí, a proto vyhrajeme. Nikdy nezapomeneme na naše předky bojující ve druhé světové válce, která si vyžádala životy více než osmi milionů Ukrajinců. A velmi brzy bude Ukrajina slavit dva Dny vítězství,“ dodal Zelenskyj s tím, že slavnostní průvod brzy projde i středem Kyjeva.

Tagy: