Blatný nerozumí pandemii, vedení resortu nezvládá, tvrdí imunolog Hel

Podle imunologa Zdeňka Hela se budou v následujících měsících vyskytovat další mutace COVID-19.

Imunolog Zdeněk Hel uznává ministra zdravotnictví Jana Blatného za výborného onkologa a lékaře, ale vedení resortu a hlavně boj s pandemií koronaviru podle něj nezvládá dobře. „Bohužel, jak pan Blatný, tak ostatní z vedení ministerstva zdravotnictví nejsou odborně dostatečně vybavení na to, aby se zabývali reakcí na nemoc COVID-19,“ řekl Hel v pořadu CNN Prima NEWS 360° Pavlíny Wolfové.

Lékařská praxe současného šéfa resortu zdravotnictví se podle slov Hela viditelně projevuje i na vládní strategii v boji proti pandemii, která se zejména pokouší zamezit přeplnění nemocnic pacienty s vážným stavem nemoci COVID-19. Tuto snahu hodnotí Hel jako chvályhodnou, ale Blatný a jeho lidé podle něj „nerozumí kontrole pandemie a virových onemocnění“.

„Jeho (Blatného – pozn. red.) skupina nemá kontakt s vědeckou literaturou a odmítá data, která jsou celosvětově uznávaná,“ dodal Hel. Společně s Blatným jmenoval jeho náměstka Vladimíra Černého a ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška. Hel tvrdí, že vedení ministerstva zdravotnictví a potažmo i českého boje proti koronaviru má na řešení pandemie jiný názor než řada světových vědců. „Jsme v zajetí tohoto názoru,“ doplnil imunolog z Iniciativy Sníh v pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

Na otázku, zda není namístě vyměnit ministra zdravotnictví, Hel v pořadu 360° Pavlíny Wolfové odpověděl, že je představitelem apolitické iniciativy. „Ale myslím, že pan premiér si uvědomuje, že je velice důležité v současné době přijmout nějaké radikální řešení, protože opravdu patříme mezi nejhorší v Evropě a bohužel mezi nejhorší na světě. Můžeme se bavit o způsobu vykazování infekcí a úmrtí, ale toto je bohužel holý fakt,“ dodal imunolog.

Vakcína jako nosní sprej asi hned tak nebude

Hel v pořadu na CNN Prima NEWS mluvil také o možné vakcíně proti koronaviru ve formě nosního spreje. Při jejím užití by ovšem podle Hela došlo k aplikaci na velký povrch sliznice, což může být potenciálně velký šok pro organismus některých lidí.

Myšlenku vakcíny jako spreje do nosu však vidí jako skvělou a zmínil, že jedna se už testuje. „Je v první fázi klinického testování na lidech,“ řekl Hel v pořadu 360° Pavlíny Wolfové. Prvotní testy podle něj fungovaly výborně na myších, ale u některých lidí došlo k závažné reakci. „Je těžké předpovídat, kdo bude mít přehnanou reakci na tento typ vakcíny,“ doplnil imunolog.

Vakcínu jako sprej vidí ovšem až jako třetí generaci, přičemž aktuálně se ve světě distribuuje teprve generace první.

Sám Hel si není jistý, v jakém časovém horizontu se dostane mezi lidi. „Pokud by to šlo tak rychle jako u těch ostatních, bylo by to do konce roku. Jsem ale skeptický,“ dodal Hel s tím, že jedna taková vakcína je aktuálně testována i na jeho domovské univerzitěThe University of Alabama at Birmingham ve Spojených státech.

Hel je jedním z představitelů Iniciativy Sníh sdružující lékařské a vědecké osobnosti v boji proti pandemii koronaviru. Iniciativa se sama označuje za „apolitický a nezávislý tým expertů“. Kromě Hela patří mezi členy také další imunolog Václav Hořejší, prezident České lékařské komory Milan Kubek, evoluční biolog Jaroslav Flegr a řada dalších odborníků.

Tagy: