Vakcína se bude stříkat do nosu, uvedl biolog Šerý. Čtvrtá vlna podle něj nepřijde

Omar Šerý

INTERVIEW 25.1.2021

Budoucnost vakcíny vidím v nazálních sprejích. Ukazuje se, že budou fungovat, a dokonce budou zabraňovat tomu, aby se člověk nakazil a byl nakažlivý, uvedl v pořadu Interview televize CNN Prima NEWS molekulární biolog z brněnské Masarykovy univerzity Omar Šerý. V pořadu mluvil i o britské mutaci koronaviru. Podle něj by mohla v Česku dominovat za dva měsíce, ale protože jsou Češi hodně promoření, velká čtvrtá vlna by přijít nemusela.

„Zatím nám někdo do těla neustále strká ostré předměty, nejdříve do nosu, teď do svalu. Budoucnost vidím v možnosti nazálních sprejů. Ty si budeme stříkat do nosu a budou obsahovat vakcínu. První pokusy už proběhly a ukazuje se, že budou fungovat. Dokonce budou zabraňovat tomu, aby se člověk nakazil a byl nakažlivý,“ uvedl v Interview Šerý s tím, že takové pokusy probíhají v Americe, některé i v Číně.

Dodal, že doufá, že lidé brzy budou mít možnost vakcinace bez jehel, protože spousta z nich by se ochotně nechala očkovat. „Stříknout si do nosu sprej není problém. Zatím je to ve stádiu výzkumu, ale myslím, že to bude velký boom. Bezbolestné vakcinace bychom se mohli dočkat koncem roku,“ podotkl molekulární biolog.

V pořadu zmínil i britskou mutaci koronaviru. Podle něj by v Česku mohla dominovat do dvou až třech měsíců, když vezme v potaz případ Velké Británie. „Už před měsíci jsem upozorňoval na to, že pokud se budeme promořovat, začnou se vyskytovat další a další mutace, které mohou být nebezpečnější. Už je to tady. A pokud se budeme dále promořovat a budeme tvrdit, že se nic neděje, tak se bohužel budou vyskytovat další mutace a výsledky, které pro nás mohou být naprosto neočekávané,“ uvedl Šerý. V pořadu zároveň vysvětlil, proč je mutace nakažlivější a smrtelnější.

Velkou čtvrtou vlnu bychom tu mít nemuseli

Podle Omara Šerého je také možné, že se v některých populacích objeví jakási čtvrtá vlna. „V Česku jsme ale relativně velmi promoření, protože minimálně tři miliony lidí koronavirus už prodělaly a další o tom zdaleka nevědí nebo to pouze tuší. A tito lidé jsou i proti britské mutaci v určitém smyslu imunní,“ upozornil Šerý.

Dodal, že je otázka, jaké postupy v naší společnosti budou následovat v příštích dvou měsících. Podle toho bude možnost se promořovat novou mutací. „Myslím si a věřím, že bychom tu žádnou velkou vlnu mít nemuseli,“ zdůraznil.

S přitvrzováním opatření jsou Češi podle biologa už na hranici, a tak je Šerý spíše pro to, aby vláda začala lépe komunikovat a lidem více vysvětlovat, jak se vir přenáší.

„Byl bych pro, aby se nekomunikovalo stylem zákazů, ale tím, co by lidé měli dělat a jak by se měli chránit. A stále vysvětlovat a vysvětlovat, jakým způsobem k přenosu dochází. Pokud lidé budou vědět, co jim hrozí a jakým způsobem se mohou nakazit, každý se této situaci přizpůsobí. Kvůli neustálému zakazování to vypadá, že Češi jsou armáda, a pak je tu nějaký velitel, který nás komanduje a říká, co přesně máme dělat. Ale samozřejmě pravidla musíme dodržovat,“ uvedl Šerý.

Antigenní testy nejsou dost účinné, varuje Šerý

Vláda chystá aktualizaci protiepidemického systém PES. Lidé by tak pravděpodobně i v nejpřísnějších stupních mohli s negativním testem do fitness centra nebo za kulturou. Podle Šerého ale záleží na tom, jaké testy budou používány. „Laboratorní skupina v průběhu minulého roku pořád dokola opakovala, že antigenní testy nejsou určené pro testování bezpříznakových osob. A současné studie ukazují, že dvě třetiny bezpříznakových osob, které jsou pozitivní, antigenním testem projdou jako negativní. Čili je zde riziko, že dvě třetiny osob, které budou bezpříznakové, nám sítem antigenních testů projdou,“ podotkl molekulární biolog s tím, že PCR testy jsou mnohem přesnější.

„Cesta s antigenními testy je dlouhá a povede k tomu, že se bohužel budeme neustále dál promořovat,“ dodal Omar Šerý.

Rozhovor Martiny Kuzdasové s Omarem Šerým si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: