Očkování nebude stačit, vakcín je v Česku málo, varuje imunolog Zdeněk Hel

Podle imunologa Zdeňka Hela se budou v následujících měsících vyskytovat další mutace COVID-19.

Rozhovor se Zdeňkem Helem

I přesto, že se v Česku již druhým týdnem očkuje proti nemoci COVID-19, počty pozitivních testů na koronavirus rostou. „Očkování nebude stačit, vakcín je málo,“ řekl ve vysílání na CNN Prima NEWS imunolog, profesor lékařské fakulty americké Alabamské univerzity a zakladatel Iniciativy Sníh Zdeněk Hel.

Podle Hela jsou vysoká čísla nakažených mimo jiné důsledkem „neoptimálního přístupu vlády k celé pandemii“. „Zásada Iniciativy Sníh je, že bychom měli pravdivě informovat veřejnost. Ne jen uvádět čísla, ale také jejich pravdivou interpretaci. Souhlasím, že interpretace ze strany ministerstva zdravotnictví bývá často neoptimální,“ řekl ve vysílání na CNN Prima NEWS Hel.

„Nacházíme se v hluboké krizi, která bude bohužel trvat minimálně následující měsíc, pravděpodobně do konce března. Je potřeba, aby tady byla kritická diskuse, musí ale být racionální, nikoli politická nebo emocionální,“ sdělil imunolog s tím, že občané mají v současnosti především úlohu pomoci zdravotníkům. „Nejlépe jim pomůžeme tak, že se nenakazíme,“ dodal Hel.

Testuje se málo, míní imunolog

Imunolog sdělil, že v zásadě podporuje vládní opatření proti šíření covidu. Podle svých slov ale nesouhlasí s tím, že se v Česku dostatečně testuje. „Když se podíváte na čísla testů a na počet identifikovaných případů, jsme na jednom z nejhorších, ne-li na úplně nejhorším místě v Evropě,“ uvedl Hel.

V současnosti se podle něj provádí zhruba 17 až 45 tisíc testů na COVID-19 denně. „To je málo. Kapacita musí být nad 150 až 200 tisíc,“ řekl Hel. Tomu by mohlo pomoci navýšení kapacity prováděných testů a zároveň bezbolestný odběr použitím PCR testů.

„Testování je nástroj prevence, nikoliv diagnostiky a léčby, a je naprosto zásadní pro kontrolu šíření epidemie,“ dodal Hel.

Lidé se musí nechat očkovat dvěma dávkami vakcíny, říká Hel

Komplikace se podle něj v současnosti vyskytují také u vakcinace. „Očkování nebude stačit. Bohužel není dostatek vakcín, ale to se dalo očekávat. V následujících týdnech bude více a více zpráv o nových mutacích viru,“ popsal Hel.

V posledních týdnech se mluví především o britské a jihoafrické variantě. „Ta, jak se nám jeví, je více rezistentní na působení neutralizačních protilátek. V případě anglické mutace není důvod se obávat, že je více patogenní. Vakcína pravděpodobně bude fungovat velice dobře,“ vysvětlil Hel.

Hlavní problém imunolog spatřuje v tom, že se virus rychle šíří. „Krátí se doba, kterou máme na efektivní imunizaci obyvatelstva. To je velká výzva pro celou společnost. Kdyby došlo k mutaci viru, která je rezistentní k protilátkám, jež jsou indukované vakcínou, měli bychom velký problém. Vakcína by na tento virus nefungovala,“ uvedl Hel.

Problém ale podle něj má řešení. Do vakcinačních protokolů mohou vědci doplnit informace o imunitních odpovědích. Jenže to podle něj bývá časově náročné. „Zatím ale nemáme data, že by některá z mutací byla rezistentní k působení vakcín,“ dodal imunolog.

Hel také zdůraznil, že vakcíny se vždy musí aplikovat přesně, jak uvádí výrobce. „Někteří lidé si možná myslí, že když dostanou jednu dávku vakcíny, budou chránění. Nebudou. Odpověď je velice individuální, vakcíny jsou ale testované na dvě dávky, a to přesně v intervalu, který je navrhovaný. Je strašně důležité, aby se občané za daný počet dní dostavili zpátky na očkovací místo a dostali druhou dávku,“ upozornil imunolog.

Tagy: