Individuální, moderní i stylové. České lázeňské oplatky nově i jako chutné omalovánky pro děti

Lázeňské oplatky mají bohatou historii. Do zemí Koruny české se dostaly v 18. století skrze německé obyvatelstvo, které jejich výrobu převzalo od vlámských přistěhovalců do Braniborské marky. Tyto tenké, dokonale kulaté delikatesy jsou podávány za tepla i za studena, s mnoha různými příchutěmi a neopakovatelnou vůní. V současnosti i nadále neodmyslitelně patří k procházkám po lázeňských parcích a kolonádách v Karlových Varech stejně jako ve Františkových Lázních, Teplicích, Luhačovicích nebo Priessnitzových lázních v Jeseníku. Oplatkarna.cz ale posouvá o delikatesu mnohem dál. Majitel společnosti Tomáš Brázda prozradil v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS i podrobnosti o aktuální novince, jedlých kreativních sadách OPLAART.

Na začátku malý exkurz do historie. Vzorem pro vznik oplatek byly zřejmě mešní hostie, oplatky je ostatně dodnes připomínají tvarem, složením těsta i ornamenty vytlačenými na povrchu. Zatímco dříve se užívaly svaté motivy, dnes tam najdete většinou název lázní s logem. Dlouho se udržel výrobní postup, při němž se těsto lilo do pečicích kleští zvaných oplatnice a ty se vkládaly do pecí. Zdlouhavý postup dávno nahradily moderní technologie, ale oplatky si přesto zachovaly svou charakteristickou chuť, tvar i obal, a představují velmi originální a typicky českou pochoutku, kterou si spokojení klienti odváží domů jako originální dárek z lázní.

Sice nevíme, kde se oplatky objevily poprvé, ale ty z Mariánských Lázní provází legenda o šikovném kuchaři z premonstrátského kláštera v Teplé. „Když prý jednou dostal za úkol připravit pro hosty zákusek, napadlo ho využít oplatnice na pečení hostií. Jednoduché těsto z vody a mouky vylepšil přidáním cukru a mléka a mezi upečené oplatky nasypal směs sekaných oříšků, cukru, skořice a dalšího koření. Oplatky potom spekl dohromady a vznikl tak lahodný pamlsek,“ vypráví majitel společnosti Tomáš Brázda.

O původ lázeňských oplatek a ochrannou známku Evropské unie vedla Česká republika řadu let spor s Německem. To ale nakonec své námitky stáhlo a Evropská komise v roce 2011 rozhodla, že lázeňské oplatky jsou tradičními výrobky spjatými výlučně s českým územím.

Sladkosti podobné našim oplatkám ale ochutnáte i jinde, například v rakouském Bad Ischlu a Vídni, německých Drážďanech nebo v Polsku. Na oplatkách si pochutnával například ruský car Petr Veliký, Wolfgang Amadeus Mozart či známí básníci J. W. Goethe a F. Schiller.

Oplatkarna.cz a udržitelnost a zdravý životní styl

Dnes jsou lázeňské oplatky běžně k dostání v supermarketech a na tržištích, balené především v papírových krabičkách. „V naší společnosti Oplatkarna.cz využíváme více než 90 % surovin přímo od českých dodavatelů. Vyrábíme také bezlepkové příchutě, protože je u nás poměrně hodně celiaků. Snažíme se, aby i obaly byly recyklovatelné a aby balení oplatek bylo co nejzdravější. Klasickým způsobem balíme, ne do igelitových zavařených sáčků a podobně,“ říká majitel Tomáš Brázda.

„Při výrobě se zatím bez mléka neobejdeme, ale snažíme se ingredience používat takovým způsobem, aby vyhovovaly co nejvíce lidem. Například máme příchutě, které jsou bez oříšků, když má někdo alergii na oříšky a vyrábíme i bezlepkové oplatky.“

Oplatky s individuálním reliéfem na míru

Reliéfní oplatky na míru jsou novým zajímavým konceptem. Můžete si nechat vyrobit oplatky s libovolným motivem. Je to skvělý způsob, jak prezentovat společnost, značku nebo produkt. A co se týče příchutí, je na výběr mezi sladkými i slanými variantami. „Od oplatnic jsme se opravdu hodně posunuli. V reliéfu oplatky umíme vytvořit na míru jakýkoliv motiv, ať už se jedná o text, obrázky, kresby panoramat města nebo firemní loga. Není to potisk, ale skutečně plastický reliéf vytvořený v těstu oplatky. Snažíme se neustále oplatky modernizovat, rozvíjet a posouvat,“ vyjmenovává Tomáš Brázda zajímavé marketingové možnosti pro zákazníky.

„Dělali jsme třeba oplatku v podobě černé gramofonové desky, která měla drážky. Ne že by hrála, ale uprostřed měla dírku a měla i jedlý barevný label, tak jako to mívá gramofonová deska. A vyrábíme i  kopřivové oplatky pro jednu apatyku. Jsou celé zelené a uvnitř je sušená drcená kopřiva. Obrázek této rostliny je i v reliéfu. I takové unikáty se snažíme vytvářet. “

Kdo si hraje s oplatkami, nezlobí

V Oplatkarna.cz šli ještě dál. Vymysleli opravdu kreativní a zábavný způsob, jak se s oplatkami bavit. Děti i dospělí si užijí tvorbu vlastních uměleckých děl z oplatek. A to nejlepší na tom? Své mistrovské kousky nejen vytvoří, ale také je následně sní. Tomu se říká kombinace umění a sladké odměny. „Často jezdíme na různé akce, kde se potkáváme s dětmi. Zákazníci si přáli jednou uspořádat kreativní dílničky s oplatkami pro děti. Vzali jsme s sebou jedlé fixy, aby si na ty oplatky děti mohly malovat. Moc se to líbilo a my jsme hledali způsob, jak bychom mohli dětem tuhle radost přinést až domů, nejen na našich akcích. A tak vznikl náš nový produkt,“ komentuje novinku na trhu, kreativní sady OPLAART, majitel společnosti v pořadu Nový den.

Díky konzultaci s odborníky upravili sady tak, aby měly i další užitečné výhody. U menších dětí rozvíjejí kreativitu a jemnou motoriku (zejména sada Kuličky a Mozaika) a přináší rodičům nebo babičkám a dědečkům možnost, jak účinně odlákat děti od obrazovky počítače nebo mobilu a zároveň s nimi strávit společný čas. Anebo naopak, jak dát dětem zábavu, aby nezlobily, a pak si mohou odpočinout. „Kreativní sady OPLAART se nám také osvědčily jako oblíbená zábava pro školky a jiné dětské skupiny, děti to zkrátka vždycky zabaví. A nezáleží prakticky na věku dětí a často se zapojí i dospělí. Na našem webu najdete i pouhý týden starou novinku pro nejmenší - jedlé omalovánky - Čtyřlístek, a budou následovat další,“ říká s úsměvem Tomáš Brázda.

Na příkladu společnosti Oplatkarna.cz platí, že hračka, která je zároveň sladkostí, je absolutně geniální kombinací.

Tagy:
Německo ořechy lázně Bohuslav Horák Česko reliéf těsto omalovánka oplatka