Interpolu možná bude šéfovat Češka. Proti ní stojí kandidát nařčený z mučení

Češka v čele Interpolu

Česká republika je blízko historickému úspěchu. Šárka Havránková by mohla být prezidentkou celosvětové policie – Interpolu. Rozhodne se už ve čtvrtek, teď proti sobě v tajné volbě stojí už jen dva kandidáti.

Být to v hollywoodském filmu, šel by do práce kandidát na šéfa Interpolu s uříznutým kmenem na zádech a druhou rukou by si zavazoval šátek okolo čela à la Rambo. Tahle na první pohled nenápadná dáma si ale nese desky a v nich má spoustu nápadů.

„Je potřeba, aby Interpol, který sdružuje 195 zemí, ukázal jako organizace svoji sílu,“ uvedla Havránková. Interpol poslední dobou hraje zásadní roli v potírání drogové problematiky, terorismu či boje s drogami, jedině on totiž dokáže celosvětově koordinovat všechny policejní složky. Bez Interpolu by spravedlnost nedopadla například na posledního člena Berdychova gangu.

Slouží především ke koordinaci a předávání informací mezi jednotlivými státy, ať už jde o pytláky, teroristy, nebo jiné zločince. O tom, kdo bude novým prezidentem Interpolu, se rozhodne už zítra v osm hodin ráno našeho času a proti sobě stojí už jen dva kandidáti.

Post může získat buď Češka Šárka Havránková nebo Ahmad Násir Rajsí ze Spojených arabských emirátů. Ten však nyní čelí šokujícímu nařčení. V pěti zemích včetně Francie a Turecka na něj byla podána trestní oznámení kvůli mučení a dalším činům, kterých se údajně dopustila policie v SAE pod jeho velením.

Podobnou zkušenost popisují hned dva Britové a vinu za týrání dávají právě protikandidátovi české policistky. „Samozřejmě mě to úplně nenechává klidnou, protože jsem duší policistkou. A ať už jsou nařčení platná, nebo ne, může to takovou organizaci poškodit,“ přiznává Havránková.

Obvinění Ahmada Násira Rajsího by tak mohlo ve volbě prezidenta Interpolu Šárce Havránkové dokonce pomoci. Klíčové by měly být hlasy afrických zemí, jejichž zástupce nakonec stáhl svou kandidaturu. Česká republika má v Interpolu dobré jméno – vymysleli jsme totiž unikátní metodu zvanou reliéf, kterou se dá odhalit původ zásilek drog. Podobně jako u prstů totiž lis, kterým se drogy balí do balíčků, zanechává unikátní otisk.

Tagy: