Izolace a lékařský drobnohled. Alžběta II. bojuje s covidem, ve hře jsou i protilátky

Královna se nakazila covidem

Britská královna Alžběta II. se nakazila koronavirem. Přestože Buckinghamský palác popsal její aktuální zdravotní stav jako lehké nachlazení, panovnice je pod bedlivým dohledem svých lékařů. Královna se chce dál zlehka věnovat svým povinnostem. Podle webu stanice Sky News není vyloučeno, že dostane v rámci léčby protilátky. Alžbětě II. je 95 let a podle dostupných informací podstoupila plné očkování včetně posilující dávky. To hraje podle oslovených britských lékařů klíčovou roli.

„Vzhledem k tomu, že je plně očkovaná, bude mít, myslím, velmi mírný průběh,“ míní neurolog David Nicholl, mluvčí Britské lékařské asociace, který ale nemá bližší informace o královnině zdravotním stavu.

Podle scénáře, který zpracoval web zpravodajské stanice Sky News, budou královnu pečlivě sledovat lékaři z jejího týmu. Půjde zejména o hladinu kyslíku v krvi (tzv. saturaci) a monitoring dechu. U lidí v jejím věku se ale může stav velice rychle změnit, upozorňují nezasvěcení lékaři. Královna letos oslaví 96. narozeniny.

„Královna bude mít tu nejlepší možnou péči. Udělala absolutně všechno od začátku správně. Kdybychom se všichni chovali jako ona, byli bychom na tom výrazně lépe,“ doplnil Nicholl.

Ve hře jsou i protilátky

Vyloučeno není ani to, že by Alžběta II. dostala koktejl monoklonálních látek. Nejčastěji se v Evropě využívají léky Ronapreve a Molnupiravir. „Když je dostanete dostatečně včas, snižují riziko těžkého průběhu. Takže si dokážu představit, že jakýkoliv doktor by je u 90letého pacienta zvažoval,“ míní Paul Hunter, odborník na infekční choroby.

„U lidí, kterým je kolem 95 let, i když jsou trojnásobně očkováni, tak máte obavy, že se může jejich stav s postupujícími dny zhoršovat. Takže je budete velmi pečlivě sledovat,“ dodal.

Královna se vždy těšila dobrému zdraví, v posledních letech jí ale přeci jen trápily některé problémy. Minulý rok se poprvé ukázala na veřejnosti s hůlkou. Opírala se o ni při bohoslužbě ve Westminsterském opatství. Souviselo to zřejmě s problémy se zády, které panovnice přiznala. Ty ji trápily i loni v listopadu.

Odpočinek jí lékaři nařídili také v polovině loňského října. Alžběta II. dokonce strávila jeden den v nemocnici na pozorování a kvůli testům, zrušila tehdy naplánované cesty.

Královna tráví většinu pandemie na hradě Windsor, odkud i přes nákazu covidem hodlá dále úřadovat. Obklopena je asi dvacítkou oddaného personálu.

Tagy: