Izrael cvičí do palestinského podzemí zabijácké psy. Záběry ukazují, jak likvidují teroristu

Belgičtí ovčáci (Ilustrační foto)

Izrael cvičí psy do tunelů pod Gazou

Izrael připravuje pro útok v tunelovém komplexu, který je označován jako metro v Gaze, speciálně vycvičené psy. Ti jsou schopni vyčenichat výbušniny, najít vchody či zneškodnit teroristy. Ukazuje to video ze cvičení, které zveřejnil mluvčí Izraelských obranných sil Ofir Gendelman na svém účtu X. Mimo jiné zachycuje i řev falešného teroristy poté, co se mu ovčák zakousl do nohy.

Do tunelů se chystá speciální jednotka Weasel (v překladu lasička), kterou tvoří speciálně vybraní vojáci připraveni na klaustrofobické a stísněné podmínky. Pomáhat jim v podzemí budou nasazení psi. Ty na akci připravuje kynologická jednotka Okec neboli K-9, která po vzoru britských speciálních jednotek využívá hlavně rasu malinois, tedy belgického ovčáka. Oproti jiným rasám je totiž velmi inteligentní a stejně tak agresivní, uvedl deník The National.

ČTĚTE DÁL: Izrael nasadil obávané Ocelové žihadlo. Supermoderní zbraň má převálcovat Hamás

Trénink psů ze speciální jednotky probíhá v uměle vytvořené podzemní chodbě, jež má být věrnou kopií těch, které se nacházejí v Gaze a říká se jim metro. Dá se předpokládat, že právě tam najdou uplatnění, ale zatím nejsou zprávy o jejich nasazení na bojišti. Ze záběrů je patrné, jak zvíře po pronásledování zaútočí na maskovaného muže. Do falešného vojáka se následně zakousne a dá se říct, že ho za jeho řevu zlikviduje. Jednotku Okec tvoří především vojenští ovčáci, píše britský server The Sun.

Některé z tunelů jsou na palestinském území skryté až 70 metrů pod povrchem, díky čemuž se teroristé mohou nepozorovaně pohybovat mezi domy a ulicemi.

Celá podzemní síť je navíc plná nástražných pastí nebo podomácku vyrobených bomb. Speciálně trénovaní psi by ale měli být přesně na takové nástrahy připravení. Každý tunel je navíc silně vyztužený betonem a jeho výška často znemožňuje vojákům se postavit, psi by jimi nicméně mohli vcelku snadno proběhnout a zneškodnit případnou hrozbu. Boj v tak ztížených podmínkách je velmi riskantní, pro izraelskou stranu je však zásadní.

Tagy: