Jaderné našlapování jako za studené války. Co ukázal rozhovor Bidena pro CNN?

Americký prezident Joe Biden

Biden pro CNN: Putin je racionální aktér, jadernou zbraň nepoužije. Osobní setkání nevylučuji

Americký prezident Joe Biden poskytl ojedinělý rozhovor pro CNN, ve kterém reagoval na stupňující se jaderné napětí ve světě. Podle analytiků se šéf Bílého domu snažil pečlivě vážit každé slovo, aby nezpůsobil eskalaci konfliktu s Ruskem. Biden v rozhovoru dokonce nechtěl ani říci, jak přesně by USA na případný jaderný útok reagovaly.

Ozvěny studené války se vrací. Poprvé od osmdesátých let minulého století se svět ocitá v rizikové politické atmosféře, v níž se denně koketuje se slovním spojením „jaderné zbraně“. Rusko v posledních měsících opakovaně prohlásilo, že je v případě ohrožení připraveno využít všechny dostupné vojenské prostředky, a to včetně nukleárních zbraní.

A ačkoli v současnosti válčí Rusko s Ukrajinou, v kontextu jaderné války se hlavní pozornost upírá na dvojici Rusko a USA. Stejně jako kdysi během karibské krize. Ukrajina totiž žádné nukleární zbraně nemá, zato Moskva s Washingtonem tvoří tandem největších jaderných velmocí.

Minulý týden prezident Biden prohlásil, že svět čelí hrozbě „jaderného armagedonu“. Za tato slova byl později kritizován s tím, že zbytečně přejímá rétoriku Vladimira Putina. V novém rozhovoru pro americkou CNN už byl americký prezident mnohem opatrnější, osudnému slovu se ale přesto nevyhnul. Mezi rétorickým našlapováním přitom jasně světu sdělil, jakou pozici Spojené státy zastávají.

Jak reálná je jaderná válka?

Biden v rozhovoru pro CNN zmínil, že riziko nukleární války podle něj v současnosti není příliš velké. Podle správce Oválné pracovny se Putin k tak drastickému řešení neuchýlí. Biden ruského prezidenta nepřímo pokáral za to, že vůbec s pojmy jako „jaderná válka“ šachuje ve veřejném prostoru.

„Občas se dělají chyby, může dojít k chybnému výpočtu, nikdo si nemůže být jistý, co se stane a může to skončit armagedonem,“ řekl Biden, když znovu zmínil termín, který podle biblické tradice vyjadřuje místo poslední bitvy, která předznamená konec světa.

Americký prezident rovněž prohlásil, že při nukleárním výbuchu se věci vymknou kontrole a nikdo nemůže vědět, co se stane. Naznačil tím, že Spojené státy by na takový incident musely reagovat. Teprve nedávno přitom Biden zastavil proces změny jaderné doktríny, po které by se Američané vzdali automatického předpokladu reakce na nukleární útok.

Bidenovo mlžení

Moderátor Jake Tapper chtěl z Bidena dostat přímější odpověď na otázku, jak přesně by americká vláda reagovala na jaderný útok. Například v případě, kdy by Rusové bombardovali ukrajinskou elektrárnu v Záporoží.

Americký prezident se ale nenechal zviklat. „Bylo by nezodpovědné, kdybych mluvil o tom, co bychom udělali, nebo neudělali,“ řekl Biden.

Možná překvapivě v rozhovoru prohlásil, že je ochotný s Putinem v budoucnu jednat. V současnosti ale tato možnost údajně na stole není. „Choval se brutálně. Myslím si, že spáchal válečné zločiny. Takže v současnosti nevidím důvod se s ním setkat,“ uzavřel Biden.

Tagy: