Jak mohou firmy ušetřit? Ekonomové radí zavést v zimě celozávodní dovolenou

Celozávodní dovolená by mohla být místo v létě, v zimě.

Celozávodní dovolená v zimě

Celozávodní dovolená by mohla být v zimě místo v letních měsících. S takovým návrhem přichází ekonom Radim Dohnal. Řekl to v rozhovoru s poradcem premiéra Štěpánem Křečkem. Podle něj by průmyslové provozy mohly tímto způsobem výrazně ušetřit na energiích. Zástupci zaměstnavatelů přiznávají, že některé firmy o tomto opatření uvažují. Odborář Josef Středula takový nápad zkritizoval.

Průmyslový podnik, do kterého na dvousměnný provoz chodí 400 zaměstnanců. Ti vyrábí slitiny z hliníku, zinku nebo plastu. Firma má čtrnáctidenní celozávodní dovolenou v červenci, a to hlavně kvůli svým zaměstnancům, kteří mohou trávit volný čas s dětmi, které v té době mají prázdniny.

ČTĚTE TAKÉ: Cesta do pekel. Růst cen bude nezadržitelný, kritizuje Středula úsporný balíček vlády

„Neumím si představit, že by si naše společnost vzala celozávodní dovolenou třeba na jaře, kdy naši zákazníci očekávají dodávky a my bychom přestali dodávat a obráceně v létě, kdy naši zákazníci mají celozávodní dovolenou,“ popsal Jan Lát, vedoucí ekonomického týmu společnosti BENEŠ a LÁT.

Někteří odborníci v tom ovšem vidí potenciální úsporu pro společnosti podnikající v energeticky náročných oborech. „Elektřina v létě bude velmi levná a v zimě velmi drahá s tím, jak budeme mít menší stabilní dodávku z uhlí a jádra a větší podíl z obnovitelných zdrojů,“ vysvětloval ekonom Radim Dohnal. „Provozy, které šlo omezovat a přizpůsobovat výrobu, už v minulosti zohledňovaly ceny energií,“ uvedl Jan Rafaj, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

Zatímco v zimě by firma mohla platit 200 eur za jednu megawatt hodinu, v létě to může být jen 30 euro. „Když deset procent té úspory dá zaměstnanci, tak motivace může být podstatná,“ dodal Dohnal. Odboráři se proti takovým návrhům důrazně ohrazují. „Toto se nedá nazvat jinak než socialistická myšlenka rádoby kapitalistického ekonoma,“ nechal se slyšet předseda ČMKOS Josef Středula. Celozávodní dovolenou musí zaměstnavatel ohlásit minimálně čtrnáct dní dopředu. Standardně se termín pracovníci dozvídají několik měsíců před jejím začátkem.

Tagy: