Brýle nebo kontaktní čočky? A jak pečovat o své oči, radí odbornice z FOKUS Optik

Jak pečovat o své oči? Poradí vám odborník z FOKUS Optik

Jak pečovat o své oči? Poradí vám odborník z FOKUS Optik

Každý třetí člověk nosí brýle nebo kontaktní čočky. Přibývá pacientů se šedým zákalem, astigmatismem anebo vetchozrakostí. Zrakovou hygienu podceňuje řada lidí, přitom po čtyřicítce bychom měli chodit k lékaři, i když žádné potíže nemáme. Profesorka Monika Arenbergerová v pořadu Co na to vaše zdraví přivítala Zuzanu Kalvasovou, specialistku v oboru optiky ze společnosti FOKUS Optik a společně rozebraly i další témata spojená se zrakem.

Pokud máte úraz oka nebo zánět v očích, je vhodné navštívit očního lékaře. Jestliže vás trápí ale problémy se zrakem, můžete se obrátit na očního optika, který pomůže s vhodným výběrem kvalitních brýlí a brýlových čoček. „V podstatě k nám chodí dva druhy lidí. Jednak ti stálí, kteří už nosí brýle a vědí, že musí chodit na prevenci a nechat si přeměřit zrak. A pak jsou to ti, kteří začínají pociťovat nějaké problémy. Něco už nejde úplně přečíst, vidět, tak si přijdou ověřit u odborníků, v čem je problém a co s tím,“ říká specialistka v oboru optiky Zuzana Kalvasová.

Často lidé chybují v tom, že si koupí brýle podle vlastního odhadu a nezajdou předtím ke specialistovi. Vůbec ale neví, podle čeho brýle vybrat, aby dobře seděly, aby splnily ten účel. Pokud zanedbá člověk problémy se zhoršujícím se zrakem, může, podle odbornice, hrozit nakonec i slepota.

Brýle nebo kontaktní čočky

FOKUS Optik je odborníkem na brýle a čočky. Pečují o zrak již 75 let a na základě těchto dlouholetých zkušeností odborní pracovníci poradí při výběru dioptrických a slunečních brýlí, nebo při výběru správných kontaktních čoček. „I ten, kdo nosí kontaktní čočky, by měl nosit ale i brýle. Kdo nejvíc využívá čočky, jsou lidé, kteří se většinou věnují nějakému sportu nebo volnočasovým aktivitám. Asi nechcete hrát squash s brýlemi,“ odpovídá na otázku Zuzana Kalvasová.

Kontaktních čoček je dnes na trhu nepřeberné množství a je to úplně stejné jako u brýlí. Je potřeba zajít za odborníkem a říci, na co kontaktní čočky bude člověk potřebovat. Mezi jednotlivými volbami jsou na výběr čočky jednodenní, čtrnáctidenní i měsíční, takže je rozhodně rozumnější si nechat poradit. Za nejzdravější, nejhygieničtější a nejpohodlnější typ kontaktních čoček se však považují jednodenní kontaktní čočky. Ve FOKUS Optik představují svým klientům především čočky z řady SWITCH, které patří do nové generace kontaktních čoček. „Kontaktní čočky nosí i děti, když jim je předepíše lékař. Takže zase pojďme se poradit s lékařem nebo optometristou, kteří tomu rozumí,“ doporučuje specialistka v oboru optiky ze společnosti FOKUS Optik.

Další chybou je, když lidé kupují brýle například v supermarketu. Tady hrozí riziko ještě většího poškození zraku. Určitě totiž nikdo nemá stejné dioptrie v obou očích, takže se může stát, že jednomu oku pomůžete, druhému naopak ublížíte. Kromě bolestí stejně nakonec lidé skončí u pořádných brýlí. Podle Zuzany Kalvasové by každý člověk měl, minimálně jednou za dva roky, jít na vyšetření k optometristovi nechat si přeměřit a zkontrolovat zrak.

Místo světla s jasným obrysem jen rozmazané hvězdy

Potíže se zrakem po čtyřicítce řeší ve svých ordinacích většina očních lékařů. První výběr vhodných brýlí pak může být zkouškou trpělivosti, tedy pokud se neobrátíte na odborníky optometry, a při výběru brýlí je správné nepodceňovat ani důkladný pohovor se specialistou. Ten pak totiž o to lépe najde vhodné brýle přímo pro vás.

Specialista změří nejen, jak vidíte na blízko, ale i na vzdálenost pomocí speciálního přístroje. Ten odhalí i například menší refrakční vadu, která může člověka obtěžovat za horších světelných podmínek, například při řízení nebo večer, když je už oko unavenější. Řešením případného problému pak mohou být nejen brýle, ale třeba i právě kontaktní čočky.

Ochrana zraku před slunečním zářením

Sluneční brýle jsou nejen módním doplňkem, ale také důležitou ochranou pro vaše oči. UV filtr v čočkách brýlí je klíčovým prvkem, který chrání vaše oči před škodlivým UV zářením. Kvalitní sluneční brýle by měly mít označení UV400, což znamená, že čočky nepropouštějí UV záření s vlnovou délkou 400 nanometrů a méně a to garantuje 100% ochranu očí.

Barva čoček nemá vliv na ochranu před UV zářením, ale ovlivňuje vnímání okolního světa. Nejběžnější jsou šedé, hnědé, zelené, modré a žluté čočky. Hnědé a modré čočky zvyšují kontrast, zelené a žluté jsou vhodné pro horší světelné podmínky.

Stupeň zatmavení čoček ovlivňuje citlivost očí na sluneční paprsky. Pokud zakoupí člověk brýle se stupněm zatmavení N3 - N4, znamená to, že blokují 57% až 92% intenzity slunečního záření. Kvalitní sluneční brýle jsou investicí do zdraví. Je tedy na místě vybírat si takové, které nejen dobře vypadají, ale také poskytnou optimální ochranu.

Zhoršující se zrak u dětí

Roste počet dětí s krátkozrakostí, což znamená, že vidí špatně na dálku. Údajně jsou na vině digitální displeje mobilních telefonů a tabletů. Děti tráví čím dál více času před těmito zařízeními, což může ovlivnit jejich zrak. Je důležité omezit dobu, kterou děti tráví před obrazovkami. „Já bych to viděla ve dvou rovinách. Když necháte dítě koukat moc dlouho, každý den na televizi, do počítače, na tablet, do mobilu, tak se to může projevit na zraku. Na druhou stranu, dnes mají oční lékaři k dispozici pokročilé vybavení, které umožňuje odhalit oční vady a problémy u dětí již v útlém věku,“ doplňuje Zuzana Kalvasová v rozhovoru pořadu Co na to vaše zdraví.

Dětské brýle se liší od těch pro dospělé. Je důležité, aby odborník pomohl vybrat vhodné brýle, které dobře sedí na nosu a nepřekážejí v pohledu. „Děti by si měly vybírat pocitově barvu, aby se v tom cítily dobře. Je důležité, aby brýle držely za ušima a dítě se dívalo přes skla, ne pod nimi ani nad nimi. Dětská hlava je jiná, nosík je malý, takže brýle jsou anatomicky tvarované jinak,“ uzavírá téma výběru brýlí pro děti odbornice.

Oblíbené jsou plastové čočky, které jsou bezpečnější než minerální skla. Plastové čočky jsou vhodné i pro děti.

„Je dobré pravidelně navštěvovat optika, aby se brýle udržovaly v optimálním stavu. Optik vám rád poradí a pomůže s jakýmkoli servisem.“

Jak se starat o brýle

Starost o brýle je důležitá, aby sloužily co nejdéle a poskytovaly vám optimální vidění. „Pokud jdete kolem optiky, zastavte se a nechte brýle vyčistit ve speciální ultrazvukové vaničce. Občas se podívejte na šroubky na brýlích. Mohou se povolit, což může ovlivnit pohodlí nošení. Důležitá jsou i sedýlka, která drží čočky. Odborník by měl zkontrolovat, zda jsou v pořádku. Pokud jsou poškozená, je potřeba je vyměnit,“ doporučuje Zuzana Kalvasová, specialistka v oboru optiky ze společnosti FOKUS Optik.

Tagy:
sklo lékař čočka brýle Monika Arenbergerová ultrafialové záření kontaktní čočka FOKUS optik a.s.