Drsný vzkaz Zelenské ruským matkám: Jak se cítíte, když vaši synové zabíjejí naše děti?

Ukrajinská první dáma Olena Zelenská poslala ruským matkám drsný vzkaz. Jak se cítíte, když vaši synové zabíjejí naše děti? ptala se a připomněla příběhy několika dětí, které ve válce na Ukrajině přišly o život.

Podle Zelenské by kterákoliv matka na otázku, co je pro ni v životě nejcennější, odpověděla stejně. Děti. „Ale tato strašná válka znamená pro děti smrt. Slova mrtvý a dítě by nikdy neměla stát vedle sebe,“ popsala první dáma a dodala, že jako matka ví, že je nemožné je vůbec vyslovit.

Zelenská popsala příběhy mrtvých dětí

Zelenská také popsala příběhy několika dětí, které ve válce přišly o život. „Teď musím světu říct o Alici z Ochtyrky. Nedožila se osmi let, protože byla zabita při ostřelování města spolu se svým dědečkem, který ji přikryl vlastním tělem,“ uvedla Zelenská na webu Daily Mail.

Připomněla i osmnáctiměsíčního Kirilla z Mariupolu. Jeho rodiče se svého syna snažili pod palbou dostat do nemocnice. Tam ale lékaři už nedokázali udělat nic pro jeho záchranu. „Takových dětí, o kterých vám budu vyprávět, mám víc,“ pokračovala první dáma. „Šestiletou Sofiku a jejího jedenapůlměsíčního bratra zastřelili okupanti spolu s jejich matkou, babičkou a dědečkem, když se snažili v autě opustit Novou Kachovku u Dněpru,“ popsala Zelenská.

Zmínila také Polinu z Kyjeva, která přišla o život spolu s bratrem a rodiči při ostřelování ulice. První dáma dále připomněla čtrnáctiletého Arsenije, kterého projektil zasáhl do hlavy a následně vykrvácel, jelikož se k němu nemohla dostat sanitka.

„Tato jména se nesmí stát jen statistikou. Za neznámými čísly se skrývají životy dětí, které byly krutě zkráceny,“ sdělila Zelenská s tím, že když o úmrtích dětí mluvila poprvé, šlo o 38 obětí. „Teď mám před sebou fotografii jedenáctileté gymnastky Kateryny Djačenkové, jejíž dům se zřítil během ostřelování. Stala se 135. ukrajinským dítětem zabitým Ruskem a jeho agresivní válkou,“ pokračovala Zelenská.

Již v prvních dnech války všichni podle Zelenské pochopili, že Rusko zabíjí civilisty. „To, že to Rusko dělá tak cynicky a vědomě, je stále šokující,“ uvedla první dáma a zdůraznila, že je nyní bezpečnější rodit v protiatomových krytech než v porodnici, protože právě porodnice Rusko bombarduje.

Novorozenci neznají mír

Zelenská také připomněla, že od začátku války se na Ukrajině narodilo přes 15 tisíc dětí. „Představte si, že 15 tisíc dětí neví, co je to mír. A místo mírového nebe vidí betonový strop temného sklepa,“ sdělila.

Právě na základě těchto příběhů se Zelenská ptala ruských matek, jak se cítí, když jejich synové zabíjejí ukrajinské děti. „Žádná matka by si nepřála, aby se její dítě stalo vrahem. Ani za štědré odměny, které slibuje Putin,“ uvedla Zelenská a postěžovala si, že od ruských matek je zatím slyšet jen „ohlušující ticho“.

„Kolik dětí musí ještě zemřít, aby to přesvědčilo ruské vojáky, aby přestali střílet? Kolik dětí musí ještě zabít ruští vojáci, aby jejich matky pochodovaly proti této válce?“ ptala se Zelenská. „Když lidé v Rusku říkají, že jejich vojáci neubližují civilnímu obyvatelstvu, žádám vás, abyste jim ukázali fotografie dětí, které nám byly odebrány,“ vyzvala první dáma Ukrajiny.

Tagy: