Ukrajinský generál se nabídl jako rukojmí za děti z Mariupolu. Jinak brzy zemřou, píše

Vjačeslav Abroskin se nabídl jako rukojmí za děti z Mariupolu.

Sebe za děti, zněla nabídka generála

Ukrajinský policejní generál Vjačeslav Abroskin se nabídl ruským vojákům výměnou za to, že umožní evakuaci dětí z Mariupolu. Město je z 90 procent zničené, některé oblasti nemají ani jídlo a vodu. Lidé, kteří z Mariupolu uprchli, tvrdí, že místní rozpouštějí sníh nebo upouštějí topení, aby se měli vůbec čeho napít.

„Apeluji na ruské okupanty – dejte mi možnost dostat děti z Mariupolu, místo nich nabízím sebe. Ano, prosím vás, abyste mě pustili do Mariupolu. Vyzvednu děti a zorganizuji jejich export. Potřebuji tři dny ve městě, pak se vydám do zajetí,“ napsal Abroskin na Facebook.

Mnoho dětí, které zůstaly ve zničeném městě, podle něj do několika dnů zemře, pokud nebudou evakuovány. Rusům pak vzkazuje, že mezi lety 2014 a 2018 organizoval proti ruským vojákům odpor v Doněcké oblasti.

„Jsem na vašem sankčním seznamu. Jsem ve vašem hledáčku. Zkusili jste mě zlikvidovat. V mé přítomnosti byly zabity desítky vašich lidí a zadrženy tisíce dalších, kteří vám pomáhali. Jsem generál, který má snad nejblíže ke slavnému batalionu ‚Azov‘,“ uvedl policejní generál.

Doplnil, že svůj život, který patří jen jemu, nabízí za životy dětí z Mariupolu. Později příspěvek aktualizoval s tím, že se přihlásili lidé, kteří se k němu chtějí přidat. „Jsou připraveni všichni společně zachránit děti a poté se společně vzdát,“ dodal Abroskin.

Humanitární katastrofa v Mariupolu

Městská rada obléhaného Mariupolu obvinila ruské invazní síly z toho, že násilně odvážejí obyvatele strategického přístavu do Ruska. Z neschopnosti dohodnout se na evakuaci civilistů se pak obviňují obě strany navzájem, informoval Reuters.

Obyvatelé strategicky důležitého přístavu, jehož dobytí by Rusku pomohlo zajistit si pozemní koridor na anektovaný poloostrov Krym, trpí podle ukrajinských úřadů už několik týdnů pod ruským ostřelováním či bombardováním a bez vody, jídla, dodávek elektřiny nebo tepla.

„Dva dny jsem nejedl. Cítím se slabý. Nemohu opustit město pěšky,“ citovala městská rada na Telegramu jednoho nejmenovaného obyvatele Mariupolu a dodala, že stále více lidí je bez zásob jídla, ale ruská strana blokuje všechny pokusy o zahájení rozsáhlé humanitární operace.

„Město přišlo o veškerou infrastrukturu, o elektřinu, o pitnou vodu, vlastně o jakoukoli vodu. (...) Když jsme ho opouštěli, v podstatě neustále na něj dopadaly bomby. A to nejen od dělostřelectva, ale i z letadel. Exploze se ozývaly po celém Mariupolu,“ popsala Natalie, která dokázala z města uprchnout, pro CNN.

Tagy: