Ohňostroje, velká očekávání i šetření. Oslavy silvestra doznaly v čase výrazných změn

Silvestrovské oslavy na Václavském náměstí v předchozích letech

Silvestr z televizního archivu

Máte pocit, že oslavy příchodu nového roku jsou bujařejší, než byly dřív, nebo naopak klidnější? Redakce CNN Prima NEWS zapátrala v televizním archivu a zjišťovala, jak se lidé bavili o silvestru třeba před pětadvaceti lety.

1999

Příchod nového letopočtu a roku 2000 byl plný očekávání. Až 32 procent lidí očekávalo zlepšení poměrů v zemi, naopak 47 procent se roku 2000 obávalo.

ČTĚTE TAKÉ: TOP 10 zahraničních událostí roku 2023. Špionážní aféra, válka, rebelie i korunovace krále

Od časného rána se bujaré oslavy konaly například v Olomouci, kde se před radnicí podle odhadů sešlo až 10 tisíc lidí. Na půlnoc se tam chystal obrovský ohňostroj, „jaký prý Olomoučané ještě nezažili“.

V Brně je dlouhé roky tradičním místem silvestrovských oslav náměstí Svobody. Příchod roku 2000 tehdy podtrhl velkolepý novoroční ohňostroj odpálený přesně devět minut po půlnoci na hradě Špilberku.

Na oslavu roku 2000 byli lidé připraveni sáhnout hlouběji do peněženky. Do silvestrovských příprav investovali v průměru dva tisíce korun, což bylo o několik set více než v předešlých letech.

2001

„Zatímco loni a předloni zaplatila prakticky každá větší obec svůj vlastní ohňostroj a uspořádala velké oslavy, letos radnice utratí jen minimum peněz. Podle mnohých starostů už totiž není tolik co slavit,“ sdělovala tehdy moderátorka Dana Makrlíková.

Mnohem více než do barevných ohňostrojů se totiž tehdy leckde rozhodli investovat peníze do obnovy města: „Jsme se rozhodli eventuální finanční částku, která by vybouchala v rachejtlích věnovat na opravy chodníků,“ vysvětlovat své rozhodnutí například tehdejší mluvčí Městského úřadu Český Krumlov Vladimír Zunt.

Po přelomu milénia začaly být silvestrovské oslavy skromnější téměř rok co rok.

2010

Přesto si je v roce 2010 jen málokdo dovedl představit bez barevných světel a obrazců na obloze. „Určitě, to se musí pořádně oslavit,“ reagoval tehdy na dotaz redakce jeden z oslovených. „Kupuju pravidelně, vždycky na silvestra kvůli manželce, protože má ráda ohňostroje,“ dodával další.

Kdo chtěl tenkrát oslavit příchod nového roku, musel se pořádně obléct, teploty totiž padaly i k -15 °C. Oproti tomu by letos mělo být počasí teplotně nadprůměrné.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Když to s oslavami nového roku přeženete. Jak předejít kocovině a zmírnit nevolnost?

Tagy:
oslavy změna 2010 silvestr 2001 ohňostroje 1999 finance televizní archiv