V Příbrami se volilo jako v celém Česku. Podaří se městu trefit vítěze prezidentských voleb?

Redakce spolu s odborníky agentury STEM hledala města a obce, kde bývají výsledky voleb dlouhodobě nápadně podobné těm celostátním. A většina z nich nezklamala ani v letošním prvním kole. Jedním z takových měst je Příbram.

Výsledky voleb v Příbrami jsou velmi podobné jako ty na celorepublikové úrovni. Příbramáci totiž dokázali tipnout v prvním kole prezidentského klání, kdo vyhraje volby. Zvítězil u nich Petr Pavel. Oproti celorepublikovému výsledku tady získal 38,1 % hlasů. Výsledek u Andreje Babiše se lišil o pouhou desetinu procentního bodu.

Už v historicky první přímé volbě prezidenta v Příbrami vyhrál obě kola Miloš Zeman s minimálním rozdílem oproti celorepublikovému výsledku. V obou kolech to bylo něco málo přes jeden procentní bod. Hodně přesný výsledek pak následoval i v druhé přímé volbě nebo i během sněmovních voleb v roce 2017 i 2021.

Štáb CNN Prima NEWS proto zamířil přímo do ulic města a zeptal se obyvatel, kdo je jejich favoritem. „Můj kandidát je Pavel,“ uvedl jeden z místních. Další zase vyjádřil své sympatie s Andrejem Babišem.

Do názorů na to, komu obyvatelé dříve hornického města dají svůj hlas, zasáhly také debaty. „Měla jsem za volbu pana Babiše, ale vzhledem k tomu, jak se vyjadřoval, jsem si to rozmyslela,“ popsala jedna z dotazovaných. „Debaty mě v mém názoru utvrdily. Už po prvním kole jsem měla jasno,“ doplnila další obyvatelka.

Jestli v Příbrami opět „trefí“ vítěze voleb, se dozvíme už v sobotu. Celé dění bude možné sledovat ve speciálním vysílání na CNN Prima NEWS i on-line na cnn.iprima.cz.

Tagy: