Jak zprovoznit více různých účtů na jediném mobilu? Otestovali jsme „klonovací“ aplikace

Na počítači neexistuje nic jednoduššího než si otevřít anonymní okno prohlížeče a bez omezení se přihlásit na jiné účty na sociálních sítích. V případě mobilních telefonů a tabletů se systémem Android je ale situace o něco složitější. Valná většina aplikací a her totiž nutí uživatele, aby na daném zařízení používal pouze jeden jediný účet – ať už jde o chatovací programy, Facebook nebo Instagram. Co s tím? Pomoci mohou „duální aplikace“.

Pro uživatele, kteří se kvůli práci například starají o více profilů na sociálních sítích nebo přepínají mezi telefonními čísly ve WhatsAppu, je omezení počtu účtů na Androidech velký problém. Rodiny se sdíleným tabletem mají rovněž smůlu a se stejnou překážkou se potýkají například sourozenci, kteří hrají na stejném mobilu. Jediným řešením je pro ně neustálé odhlašování a přihlašování mezi dvěma používanými účty.

Existují přitom programy, které dovolují uživatelům aktivně používat více profilů zároveň. Tzv. „duální aplikace“ fungují tak, že uvnitř mobilního telefonu vytvoří uzavřené prostřední, v němž si vytvoří kopii služby či hry dle výběru – stačí je mít nainstalované v zařízení. Jedním kliknutím vznikne „klon“ aplikace, který funguje stejně jako předloha.

Tímto způsobem mohou uživatelé paralelně používat několik účtů zároveň, aniž by se museli odhlašovat. Upozornění na nové zprávy z chatovacích služeb, jako jsou Messenger nebo WhatsApp, chodí z původní i naklonované aplikace bez omezení. Na jediném zařízení mohou sourozenci hrát na svých vlastních profilech a nemusí se bát, že by odhlášením ze hry přišli o uložený postup. Určitou nevýhodou nicméně je, že i naklonované aplikace zabírají místo v paměti mobilu, proto je třeba uvolnit dostatek kapacity.

Na trhu hrají prim především dvě klonovací aplikace – Dual Space a Parallel Space. Každá má na kontě přes 100 milionů stažení a do určité míry fungují téměř totožně. Obě umožňují klonovat libovolné aplikace v telefonu a provozovat druhé účty chatovacích programů, her či sociálních sítí. Parallel Space umí také uzamknout zkopírované aplikace pod heslem nebo gestem, což se hodí v situacích, kdy uživatel spravuje pracovní profily nebo jiné citlivé účty. Dual Space to zvládne sice taky, ale za drobný poplatek.

Obecně vzato jsou největším zádrhelem Dual Space reklamy, které nepříjemně často vyskakují před spuštěním naklonované aplikace a zabírají nemalou část displeje. K jejich odstranění žádají autoři aplikace poplatek – měsíc bez reklam stojí necelých 100 korun, roční klid od vyskakujících bannerů zhruba 270 korun.

Příbuzný program Parallel Space je v tomto ohledu milosrdnější a do určité míry také pohodlnější. Valná část reklam jde po pár vteřinách pohodlně přeskočit, ceny za odstranění vyskakovacích bannerů jsou navíc nižší než u Dual Space. Měsíc bez reklamního obsahu stojí okolo 30 korun, celoživotní absence inzerce v aplikaci zase 360 korun.

Klon celého obchodu od Googlu

Trochu stranou stojí bezplatná aplikace zvaná GSpace. Původně vznikla jako úprava výše zmíněného Dual Space a v mnoha ohledech funguje prakticky stejně. Také tedy dovolí uživatelům naklonovat libovolné hry nebo aplikace a přihlásit se do nich pod jiným účtem, ať už osobním či pracovním. GSpace ale přišel s jedním významným vylepšením – jeho součástí je rovněž naklonovaný googlovský Obchod Play, a to včetně veškeré nabídky programů a funkcí.

V praxi tak není problém aplikace a hry stahovat a instalovat přímo v uzavřeném prostředí GSpace, aniž by vznikl nepořádek na ploše telefonu. I zde totiž veškeré stažené aplikace zůstanou oddělené od zbytku mobilu, jako kdyby šlo o zcela jiné fyzické zařízení. Není proto problém mít na ploše mobilu pracovní aplikace a v GSpace „schovat“ své soukromé účty, aby nepřekážely při každodenním používání.

GSpace má ještě jedno využití, a to v mobilech značky Huawei. Kvůli americkému embargu totiž výrobce nemůže využívat služby Googlu, jako jsou mapy, e-maily či hry, které se neobejdou bez funkcí Obchodu Play. Majitelé těchto telefonů tak zpočátku museli oželet aplikace jako Gmail či Google Drive a koukat se po alternativách. S GSpace již nemusí – v jeho prostředí fungují veškeré služby Googlu v drtivé většině případů bez problémů.

Jediné, co během testování tropilo drobné potíže, bylo přihlašování do několika her, například Pokémon Go. Jiné nejpopulárnější tituly už šlo ale spustit bez omezení. O možnost hrát na dvou účtech a odpovídat ze dvou odlišných profilů na sociálních sítích zároveň tak majitelé telefonů Huawei nepřijdou.

GSpace je k dispozici v digitálním obchodě App Gallery či na stránkách APKPure coby samostatný instalační soubor. Stejně jako v případě Dual Space, určitou nevýhodou aplikace je opět prodleva mezi upozorněními na příchozí e-mailové zprávy či přítomnost reklamy, kterou lze odstranit za několik desítek korun měsíčně, zhruba 200 korun ročně či jednorázově za něco přes 400 korun.

Tagy: