Janek Ledecký o zlaté Ester: Teď to pro mě byl větší nervák než při minulé olympiádě

Jakmile jeho dcera Ester získala v Pekingu první letošní olympijské zlato pro Česko, Janku Ledeckému přišlo neuvěřitelných 36 žádostí o rozhovor. Populární zpěvák se nemůže divit, famózní výkon sněhové královny opět pobláznil nejen její vlast, ale celý sportovní svět. „Bylo to nádherné ráno,“ přiznal Ledecký.

Už jsou to čtyři roky, co Ester Ledecká na olympiádě v Pchjongčchangu senzačně ovládla vedle své klasické snowboardové disciplíny i superobří slalom v alpském lyžování. Její otec Janek byl v Koreji přímo u toho, chvíli po dojezdu se tenkrát všichni i s maminkou Zuzanou dlouze objímali.

„Dojalo mě, když jsem slyšel zahraniční novináře vyprávět, že se Ester zasloužila o přelomovou událost v historii zimních sportů,“ přiznal Ledecký.

Minimálně jedno zlato si 26letá slečna odveze z Her i letos, vybojovala ho v úterý ráno při snowboardovém paralelním slalomu. Populární zpěvák se však tentokrát musí stejně jako manželka spokojit s gratulací po telefonu – na olympiádu do Číny je nepustí přísné covidové restrikce.

„Když to srovnám s Koreou, kde jsem fandil v cíli, tak dívat se na to v televizi je daleko větší nervák,“ přiznal po Esteřině vítězné jízdě v prohlášení, které novinářům přeposlala agentura Sport Invest. „Ale bylo to nádherné ráno. Věřím, že jste si to vstávání užili.“

Už roky je v nezvyklé pozici. Zatímco v Česku lidi vnímají jako hvězdu i jeho samotného, v zahraničí je výhradně za Ester´s Daddy, Esteřina tatínka. Po Pekingu 2022 se to asi jen tak nezmění, Ledecká totiž svůj věhlas ještě zvýšila – minimálně tři zlaté olympijské medaile mají vedle ní z českých legend už jen Věra Čáslavská, Emil Zátopek, Jan Železný a Martina Sáblíková.

Do tak mimořádné společnosti se prý dostala díky jisté vlastnosti, kterou Ledecký zmínil v jednom z dřívějších rozhovorů.

Ester Ledecká
na ZOH 2022

8. února – snowboard
3:40 hodin: Kvalifikace paralelního slalomu
7:30 hodin: Začátek vyřazovací fáze
8:50 hodin: Finále

11. února – lyžování
4:00 hodin: Super-G

15. února – lyžování
4.00 hodin: Sjezd

17. února – lyžování
3:30 hodin: Kombinace – sjezd
7:00 hodin: Kombinace – slalom

„Závidím jí její odhodlání. Kdybych ho měl třetinu, kam já bych to dotáhnul“ řekl.

Dívka závodící v komiksových kombinézách od bratra Jonáše navíc může svou sbírku cenných olympijských placek ještě rozšířit. Už v pátek se na lyžích zúčastní závodu Super-G, 15. února ji čeká sjezd, o další dva dny později kombinace.

„Ester ještě neskončila, tohle byla jen první kapitola,“ prohlásil mnohoznačně kouč Justin Reiter.

A platí to bezesporu jak o její další snowboardové kariéře, tak o lyžařských dramatech, které bude za pár dnů znovu na dálku sledovat i celý klan Ledeckých. Jakmile si v úterý dojela na snowboardu pro první české letošní zlato, stihla své blízké pozdravit do kamery coby novopečená šampionka. Třeba to v Pekingu nebylo naposledy. U ženy přezdívané Esterminátor nemůžete dopředu vyloučit vůbec nic.

Tagy: