Sledujte RADAR: Pozor na mrznoucí mlhy. Na silnicích hrozí nebezpečí, v platnosti je výstraha

Ilustrační foto

Počasí 28.1.2024 7:22

V nadcházejících dnech bude na většině území Česka rozjasněná obloha, některá místa však občas zahalí mlha, ráno a v noci i mrznoucí. Český hydrometeorologický ústav kvůli jejich výskytu vydal na nedělní ráno výstrahu pro západ země, mohou být nebezpečné hlavně pro řidiče.

Nedělní den bude jasný až polojasný, v severovýchodní polovině Česka čekají meteorologové nejdříve nízkou oblačnost, v Beskydech i slabé sněžení. Zpočátku se mohou na západě místy, jinde ojediněle, tvořit mrznoucí mlhy. Český hydrometeorologický ústav kvůli nim vydal do 10 hodin ráno výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí pro Karlovarský a většinu Plzeňského kraje, kromě snížené viditelnosti totiž hrozí také tvorba námrazy na komunikacích a nebezpečí smyku. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 3 a 7 °C, chladněji však bude na severovýchodě Čech s rozmezím 1 a 4 °C, na horách bude okolo bodu mrazu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tragická nehoda v Tatrách. Lyžařka přišla o život, měla přeletět přes svah, zastavil ji strom

Mrznoucí mlhy se ojediněle mohou objevit i v noci na pondělí. Nejnižší teploty klesnou k −4 °C, v údolích až k −6 °C. Obloha přes den bude jasná až polojasná, místy s nízkou oblačností či možností tvorby mlhy, opět i mrznoucí, a to zejména na Moravě a severozápadě Čech. Denní maxima zůstanou mezi 3 a 7 °C, při déletrvající nízké oblačnosti však rtuť teploměru klesne k 1 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě větru rozklikněte kategorii Vítr. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Jasné až polojasné nebe vydrží i v úterý. Místy se objeví nízká oblačnost nebo mlhy, v noci a ráno i mrznoucí. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 1 a 5 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chřipka zastínila covid. Počet nemocných raketově roste, v jakých skupinách nejvíce?

Tagy: