Kreml chystá novou mobilizaci, míní analytici. Ukrajina zatím hlásí další úspěch u Bachmutu

Ukrajinské síly odrazily další ruské údery na území centrálního Donbasu. Vojenská aktivita okupantů ve směru Bachmut a Avdijivka tak pokračuje, hlásí ukrajinský generální štáb. Podle něj Rusko po několika týdnech znovu zaútočilo i pomocí dronů íránské výroby. Analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW) předpokládají, že Kreml (ačkoliv to oficiálně popřel) chystá druhou vlnu mobilizace.

Ukrajinští vojáci za poslední den měli sestřelit nejméně 14 íránských sebevražedných dronů Šáhed-136. Ukrajinské velení již neupřesnilo, na jaké cíle tyto bezpilotní letouny útočily, ani zda některé zasáhly. Pravdou je, že na sociálních sítích se v noci na středu objevily záběry zachycující typický zvuk motorů íránských bezpilotních letounů.

Ráno pak gubernátor Dněpropetrovské oblasti informoval o sestřelení osmi dronů. Bezpilotní letouny, které ruská armáda naposledy použila při náletech ze 17. listopadu, útočily také v dalších regionech.

ISW zase informoval o postupu ukrajinských sil v Charkovské oblasti i o nepříliš významných územních ziscích Ruska u Bachmutu, kde se nyní odehrávají nejtvrdší boje. Rusové zatím nedokázali toto vybombardované město obklíčit.

Ukrajinská armáda podle amerických analytiků útočí také u luhanského města Svatove. Tento důležitý dopravní uzel se zdá být jedním z hlavních cílů ukrajinské protiofenzívy po osvobození Charkovské oblasti. Ruské ministerstvo obrany nepřímo přiznalo, že Ukrajinci osvobodili vesnici Kyslivka, vzdálenou 25 kilometrů severovýchodně od Svatove, když tvrdilo, že zasáhlo ukrajinské velitelství v této obci.

ISW připomíná, že Kreml přímo popřel zvěsti o zahájení druhé vlny mobilizace ve snaze uklidnit rostoucí nespokojenost v ruské společnosti. Analytici nicméně upozorňují na známky svědčící o tom, že se Rusko k druhé vlně mobilizace chystá. Obdobně smýšlí i ruský politolog Valerij Solověj, jenž očekává, že v konečném součtu by mohly vyrazit do boje až dva miliony vojáků, z toho 300 tisíc žen. Ani všeobecná mobilizace a oficiální vyhlášení války by ale podle analytiků vzhledem k nedostatečné výcvikové kapacitě ruské armádě nepomohlo vyřešit nedostatek sil pro válčení na Ukrajině.

Tagy: