Bahno, zničená krajina a hromada mrtvých. Boje u Bachmutu připomínají první světovou válku

Boje u Bachmutu připomínají první světovou válku.

Válka na Ukrajině 27.11.2022 7:08

Neutuchající boje, ostřelování, rozbombardovaná krajina, zákopy, bahnitá půda a všude po zemi nespočet mrtvých těl. Střet ruské a ukrajinské armády u doněckého Bachmutu je už dlouhé týdny velmi krvavý. Rusové nadále vynakládají až neuvěřitelné úsilí, aby dosáhli postupu na území centrálního Donbasu. Narážejí však na tvrdý odpor z ukrajinské strany. Zveřejněné fotografie v mnohém připomínají první světovou válku, tedy události a podmínky z doby před 100 lety.

Zatímco na jihu či severovýchodě Ukrajiny dochází v posledních týdnech ke stabilizaci frontové linie a k jakési „bojové pauze“, na území centrálního Donbasu pokračují bezmilostné a krvavé střety mezi oběma armádami. Ukrajinci často zveřejňují záběry z úderů na ruské okupanty. Rovněž dokumentují, jak vypadá život v bahnitých zákopech na vybombardované východní frontě.

Zveřejněné fotografie a videa z okolí Bachmutu připomínají zákopovou válku. „Zatímco ukrajinští civilisté mají ve většině regionů problémy s elektřinou a teplem, naši obránci v Bachmutu v těžkých podmínkách bojují za ukrajinskou svobodu. Náš národ je nerozbitný. Sláva našim hrdinům,“ uvedl na sociálních sítích poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko.

K tomu zveřejnil video, které pořídili ukrajinští vojáci u Bachmutu. Ti v současnosti pobývají v zákopech. Situaci jim ztěžují tuny bahna, studené počasí i ruské bomby, které denně dopadají na jejich pozice.

Obě armády trpí obrovskými ztrátami. Ze zpráv z bojiště se zdá, že hůř jsou na tom Rusové, kteří pravidelně čelí útokům ukrajinských dronů. Okupanti navzdory tomu vynakládají až neuvěřitelné úsilí, aby na území centrálního Donbasu dosáhli postupu. Ukrajinci jim v tom však zatím úspěšně brání.

„Ukrajinské síly způsobují ruským jednotkám v okolí Bachmutu obrovské ztráty. Boje kolem tohoto města doslova zuří,“ konstatovala stránka War Monitor, která průběžně analyzuje boje na Ukrajině. Podobně se vyjadřují i ukrajinské úřady.

„Pro Rusko je Bachmut skutečnou továrnou na smrt. Posílá řadu za řadou a ztrácí stále více vojáků, každý den asi 70 až 100. Stejný počet je denně zraněn,“ konstatoval před pár dny mluvčí východní skupiny ukrajinských ozbrojených sil Serhij Cherevatyj.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil pak v případě bojů u Bachmutu pochválil 30. mechanizovanou brigádu, která má na odrážení ruských útoků velké zásluhy: „Arogantní Rusové ve dne v noci a za každého počasí útočí na ukrajinské pozice ve směru na Bachmut. Jenže válečníci z ukrajinské 30. mechanizované brigády bezpečně drží pozice a způsobují nepříteli šílené ztráty.“

O svých ztrátách Ukrajinci příliš přesně nemluví. A ani Rusko se nechlubí tím, kolik Ukrajinců na bojišti padlo nebo bylo zajato.

Tagy:
válka bahno Ukrajina Rusko Donbas První světová válka Doněcká oblast Anton Geraščenko zákopy Bachmut