Brutální záběry z bojů: Naprostá jatka, zem u Bachmutu je poseta mrtvolami, říká analytik

Ukrajinský voják

Ukrajinský raketomet Stugna-P má další zářez

Neutuchající boje a ostřelování, rozbombardovaná krajina a všude po zemi nespočet mrtvých těl. Střet ruské a ukrajinské armády u doněckého Bachmutu už se dá dlouhé týdny označit za „jatka“ či „krvavou lázeň“. Rusové nadále vynakládají neuvěřitelné úsilí, aby dosáhli postupu na území centrálního Donbasu. Narážejí však na tvrdý odpor z ukrajinské strany. Ztráty na obou stranách jsou obrovské.

„Během uplynulých dnů naši vojáci odrazili další útoky okupantů u Bachmutu. Právě tam a také u Avdijivky nepřítel soustředí své hlavní úsilí na vedení útočných operací. Ostřeluje nás z tanků, minometů i z raketového dělostřelectva,“ konstatoval ukrajinský generální štáb ozbrojených sil.

Na sociálních sítích se šíří další videa, která pochází z okolí Bachmutu. Patří mezi ty vůbec nejbrutálnější materiály, které byly zatím během války zachyceny a publikovány.

„Okolí Bachmutu je plné mrtvol. Východní Ukrajina? Jsou to naprostá jatka,“ uvedl analytik a aktivista, který se dlouhodobě věnuje konfliktu na Ukrajině, Andrej Poleščuk. Na Twitteru nyní koluje například video, které má ukazovat pohled na nespočet mrtvých ruských vojáků.

Navzdory obrovským ztrátám ruské útoky v centrálním Donbasu pokračují. Okupanti je vedou především ve směru na Bachmut, Avdijivku a Novopavliv. Objevují se zprávy o tom, že obě strany vyslaly do této oblasti své posily. Rusové si něco takového mohli dovolit zřejmě i proto, že opustili jihoukrajinský Cherson.

Na odrážení ruských útoků u Bachmutu má velké zásluhy ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda, která takřka denně zveřejňuje videa ze svých úderů. V posledních dnech se pochlubila například zničením ruského obrněného vozidla BMP-3. Využila k tomu obávaný ukrajinský raketomet Stugna-P. Předtím se také jednotka postarala o útok na skupinu ruských vojáků. Těm pomocí dronu shodila do pevnosti bombu.

Tagy:
válka armáda vojáci masakr Ukrajina jatka Rusko Donbas Doněcká oblast Bachmut Andrej Poleščuk