Ukrajinci zničili další ruský tank. Exploze vymrštila jednoho z okupantů do vzduchu

Ruský tank v Mariupolu, 4. května

Ukrajinské armádě se v Doněcké oblasti povedlo zničit další ruský tank. Obrněnec nejdříve najel na protitankovou minu, poté jej dorazili ukrajinští vojáci střelou z raketového komplexu Stugna-P. Záběry z úderu se objevily na sociálních sítích. Na videu je vidět, že exploze vymrštila jednoho z okupantů několik metrů do vzduchu.

„Ukrajinská protitanková řízená střela zasáhla ruský tank T-80, zatímco se jeho posádka chtěla zachránit. Krátce předtím obrněnec vyřadily z provozu protitankové miny,“ komentovala záběry twitterová stránka Blue Sauron. Té se povedlo vyhledat hned více videí. Jedno pořídil bezpilotní letoun, který sledoval nepřátelský tank, druhé natočili ukrajinští vojáci, kteří ovládali raketomet Stugna-P.

Ruský tank se pohyboval po bahnité cestě na neobydleném území nedaleko od obce Pavlivka. Ta se nachází v Doněcké oblasti a leží asi 60 kilometrů od Doněcku. Obrněnec nejdříve najel na jednu z nastražených protitankových min. Následovala exploze.

Poté část posádky z tanku vylezla. Zdá se, že jednomu z okupantů bránila v opuštění stroje tanková hlaveň. Další ruský voják se proto vrátil do obrněnce, aby s tankovou věží pohnul, a umožnil úprk i svému kolegovi. Ten nakonec skutečně vylezl ven.

Jeho záchraně ale zabránili členové ukrajinské 72. mechanizované brigády, kteří tank i ruské vojáky sledovali zpovzdálí. Naneštěstí pro okupanty byli ukrajinští vojáci vyzbrojeni obávaným ukrajinským raketometem Stugna-P.

Střela dopadla přímo na tankovou věž právě ve chvíli, kdy se dříve zablokovaný voják nacházel u hlavně. Výbuch jej vymrštil několik metrů do vzduchu. Bezvládné okupantovo tělo dopadlo na zem, a to poměrně dost daleko od zničeného tanku.

„Představte si, že pomáháte svému uvězněnému kolegovi tak, že pohnete věží, abyste ho dostali z tanku, aby ho o 20 sekund později odhodil výbuch o několik metrů pryč,“ komentoval video jeden z uživatelů. „První Rus, kterého jsem viděl riskovat svůj život, aby zachránil kamaráda. I když to nevyšlo, jako bývalý velitel tanku mám k tomuhle velký respekt,“ přidal se další.

Ničivá síla raketometu Stugna-P

Zveřejněná videa jsou dalším důkazem, jak moc přínosnou zbraní pro Ukrajince raketomet Stugna-P je. Tento systém se skládá z podstavce, na němž je umístěná střela v odpalovacím kontejneru a naváděcí jednotka s laserem. K vybavení patří také řídicí jednotka připomínající notebook s malým joystickem. Ta slouží k dálkovému ovládání celé stanice.

Řídicí jednotka je s odpalovacím zařízením spojena 50metrovým kabelem, takže zatímco odpalovací zařízení je umístěno na nejvhodnějším místě (obvykle s velkým výhledem), obsluha systému může zůstat skrytá. Vojáci, kteří raketomet ovládají, díky tomu obvykle nejsou bezprostředně ohroženi.

Při navádění laserovým paprskem má Stugna-P dostřel až pět kilometrů. Bez problému dokáže zničit tanky nebo další obrněnce, ale i vrtulník, který se zrovna pohybuje pomalejší rychlostí.

Chytrý raketomet do své výzbroje zahrnuli Ukrajinci v roce 2011. Stugna-P měl být původně vyráběn především pro export do zahraničí, jeho účinnost ale Ukrajinu donutila k přehodnocení původního záměru. Poprvé se významně osvědčil už v roce 2014 během bojů s proruskými separatisty na Donbasu.

Není žádným překvapením, že Ukrajinci zbraň využívají i v současném konfliktu s Ruskou federací. Stugna-P demoluje jeden kus ruské těžké techniky za druhým. Dokládají to i záběry, které se šíří na sociálních sítích. Ty nejnovější pocházejí především z Donbasu.

Tagy: