Je 9:37, třetí letadlo narazilo do Pentagonu. Teroristé 11. září napadli srdce USA

Při zmínce o 11. září 2001 si řada lidí vybaví hlavně teroristické útoky na mrakodrapy Světového obchodního centra. Před 20 lety ale teroristé unesli ještě dva další letouny, třetí stroj nakonec narazil do Pentagonu, sídla amerického ministerstva obrany.

Jeden z nejdelších vnitrostátních letů American Airlines 77 měl mít klidný průběh. Několikahodinová cesta z Virginie na východním pobřeží do Los Angeles na opačné straně Spojených států začíná na letišti Dulles.

Brzy ráno 11. září se to v odletové hale hemží lidmi. Krátce po čtvrt na osm prochází detektorem kovu mezi dalšími cestujícími i pětice mužů ze Saúdské Arábie. Mezi nimi i jistý Haní Handžúr, který se učil létat v americké Arizoně. Má zamluvené sedadlo 1B.

Detektor řve. Nejméně tři muže, kteří přicházejí v průběhu několika minut ke kontrole, bezpečnostní rám nepustí. Zaměstnancům letiště jsou podezřelí. Chtějí je proto prohledat. Dokonce se rozhodnou jim zkontrolovat obsah příručních zavazadel. Nic podezřelého ale nenajdou.

Pětice mužů se tak vmísí mezi ostatní na palubu letu 77. V letadle je celkem 64 lidí (58 pasažérů včetně pěti mužů ze Saúdské Arábie a šest členů posádky), z toho pět dětí. Jednomu z nich jsou jen tři roky.

Všechno je připraveno. Pilot American Airlines získává povolení ke startu a v 8:20 se odlepí s Boeingem 757-223 od země. Z řídicí věže ve Virginii ho z nějakého důvodu nevyprovodí klasickou frází „Mějte hezký den“, ale „Hodně štěstí“.

Únos

Let do Los Angeles potrvá dlouho, myslí si pasažéři. Nevědí nic o tom, co se právě děje v New Yorku. Zatímco jsou ve vzduchu, narazí teroristé v 8:46 s letadlem American Airlines 11 do severní věže Světového obchodního centra. Amerika je v šoku, ale pasažéři na palubě letu do Los Angeles nic netuší.

Je asi 8:51 a Handžúr, cestující v první řadě, se zvedá. Všechno se stane tak hrozně rychle. Spolu se čtveřicí kompliců vnikne násilím do pilotní kabiny a přinutí velitele letu, aby mu předal knipl. Teroristé pravděpodobně nikoho před nárazem do Pentagonu nezabijí.

Handžúrse posadí na sedadlo pilota a změní kurz letu o 180 stupňů. Místo do Los Angeles hodlají teroristé zamířit jinam. Do Washingtonu.

Vystrašení pasažéři i s původní posádkou se choulí v zadní části letounu. Letuška Renée Mayová se odhodlá k riskantnímu činu. Vytočí číslo své matky. Dovolá se jí do Las Vegas a duchapřítomně ji instruuje, aby okamžitě kontaktovala leteckou společnost a řekla jí o útoku. Později se ukáže, že American Airlines v tu dobu už o únosu věděly.

Také populární novinářce Barbaře Olsonové se z letadla podaří úspěšně spojit se zemí. Po čtvrt na deset zavolá svému manželovi. Aby se mohla vedle něj probudit v den jeho narozenin, odletěla do Virginie za prací až 11. září. Se svým mužem mluví novinářka dvakrát, krátce mu odvypráví podrobnosti únosu. On jí zase řekne, co se stalo v New Yorku. Hovor končí krátce po půl desáté.

Náraz

V 9:37 přichází konec. Letoun neohrabaně letí nad ulicemi Washingtonu, zavadí o několik lamp a nakonec rychlostí 853 kilometrů za hodinu narazí do západního křídla budovy Pentagonu. Chvíli trvá, než se letoun celou svou délkou zahryzne do armádní budovy.

Během pár vteřin umírá všech 64 lidí na palubě, a to včetně teroristů i členů posádky. V pětiúhelníkové budově ministerstva obrany zeje díra. Na místě v tu dobu pracovaly tisíce lidí, při nárazu jich zemřelo 125. V 10:10 se část Pentagonu hroutí k zemi.