Genocida ukrajinského lidu. Vládne tu peklo, řekl Zelenskyj o situaci na Donbasu

Volodymyr Zelenskyj přes videokonferenci promlouvá k islandskému parlamentu

Válka na Ukrajině (20.5.2022 8:00)

Donbas zničila ruská armáda tak, že tato někdejší průmyslová oblast na východě Ukrajiny nyní připomíná peklo. Ve svém pravidelném videoposelství to v noci ze čtvrtka na pátek uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obvinil ruská vojska, že se snaží zabít co nejvíce Ukrajinců a záměrně zemi způsobit co největší hmotné škody. Zopakoval také obvinění, že Rusko páchá na Ukrajině genocidu.

Zelenskyj uvedl, že zatímco ukrajinské síly pokračují v osvobozování Charkovské oblasti, Rusko se snaží vyvíjet ještě větší tlak v Donbasu. „Je tam peklo, a to bez přehánění,“ prohlásil. Prezident také připomněl, že při čtvrtečním „brutálním a naprosto nesmyslném bombardování“ města Severodoněck bylo zabito nejméně 12 lidí. „Donbas je zcela zničen,“ dodal.

Podle ukrajinské hlavy státu také dále pokračují ruské údery na Černihivskou oblast, lidé i záchranáři musí pomoct s odklízení trosek. „Máme mnoho mrtvých. Donbas je zcela zničen. To vše nemá a nemůže mít pro Rusko žádné vojenské vysvětlení,“ vzkázal Zelenskyj s tím, že se prý jedná o záměrnou zločinnou snahu zabít co nejvíce Ukrajinců a zničit co nejvíce domů, sociálních zařízení nebo podniků.

Genocida ukrajinského lidu a postavení před soud

„Bude to kvalifikováno jako genocida ukrajinského lidu a okupanti budou rozhodně postaveni před soud,“ podotkl prezident. Zmínil také čtvrteční soud, kdy ukrajinský prokurátor požádal o trest vězení na doživotí pro ruského vojáka, obžalovaného z válečného zločinu kvůli zastřelení civilisty na Ukrajině. Jedenadvacetiletý příslušník tankové jednotky Vadim Šišimarin ve středu přiznal vinu, následně vypověděl, že jednal na přímý rozkaz.

„První soudní proces s ruským válečným zločincem na Ukrajině již začal. A skončí úplným obnovením spravedlnosti v rámci mezinárodního tribunálu. Jsem si tím jist. Najdeme a postavíme před soud všechny, kdo vydávají a plní zločinné rozkazy,“ zdůraznil Zelenskyj.

Šišimarin je souzen kvůli tomu, že v prvním týdnu války zabil výstřelem do hlavy 62letého muže ve vesnici Čupachivka v Sumské oblasti na severovýchodě země. „Můj manžel byl řidič traktoru. Nevlastníme žádné zbraně, byl v civilním oblečení,“ řekla ve své svědecké výpovědi manželka zastřeleného muže.

Vdova podle agentury Unian před soudem uvedla, že požaduje pro okupanta doživotí, ale že nebude proti, pokud ruského vojáka vymění za zajaté ukrajinské vojáky z oceláren Azovstal v Mariupolu. „Jestli Šišimarina vymění, a to i za naše obránce z Mariupolu, nebudu proti,“ řekla.

Hrozba útoků z Běloruska přetrvává

Co se týče stále probíhajících bojů na Ukrajině, ruské invazní jednotky zesílily ofenzivu a útočné operace v doněckém směru, aby zlepšily svou pozici, uvedl generální štáb ukrajinské armády. Velení zároveň tvrdí, že současně na některých částech fronty ukrajinské ozbrojené síly postup okupačních vojsk zastavily.

„Hlavní pozornost ruského nepřítele se soustředila na doněcký směr, kde použil letectvo, dělostřelectvo a minomety,“ uvádí štáb. Invazní jednotky podle něj pokračují v ofenzivě v oblasti Severodoněcku, který se nachází v Luhanské oblasti.

V Charkovské oblasti se podle armády ruské jednotky soustředily na udržení obsazených pozic. „Hrozba raketových a bombových útoků na civilní a vojenskou infrastrukturu z území Běloruské republiky přetrvává,“ dodalo velení ukrajinské armády.

Tagy:
válka Ukrajina projev Volodymyr Zelenskyj Rusko Donbas Charkov Černihiv ostřelování