Azovstal je náš, osvobodili jsme ho od nacistů, tvrdí Rusové

Železárny a ocelárny Azovstal v ukrajinském městě Mariupol (23. února)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Rusové v pátek večer uvedli, že kompletně dobyli ocelárny Azovstal v Mariupolu. Ruská armáda podle Ukrajinců střílela na školu v Severodoněcku, kde se ukrývalo 200 lidí. List The New York Times zveřejnil nové důkazy o ruských zvěrstvech v Buči.

Rusko se snaží vyvíjet ještě větší tlak v Donbasu. Ukrajinci tam za posledních 24 hodin odrazili dalších 14 nepřátelských útoků. „V Luhanské a Doněcké oblasti jsme za posledních 24 hodin zničili 8 tanků, 14 obrněných bojových vozidel a 6 transportních vozidel,“ stojí v prohlášení generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil. Ukrajinci také vyhazují do povětří mosty, aby zpomalili ruský postup.

Ukrajinské velení dalo obráncům mariupolského metalurgického komplexu Azovstal rozkaz zastavit odpor proti ruským útokům v zájmu zachování života ukrajinských vojáků. Ve videoprohlášení to uvedl velitel ukrajinského pluku Azov Denis Prokopenko. Rovněž řekl, že těžce ranění vojáci byli z areálu evakuováni a že se plánuje jejich následná výměna za ruské zajatce.

Ve veřejném prostoru se objevily nové materiály o ruských zvěrstvech v Buči. Dvě videa zveřejněná listem The New York Times (NYT) a získaná svědectví mají dokazovat, že ruští výsadkáři popravili minimálně osm mužů.

Ruská armáda ostřelovala školu v Severodoněcku v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny, kde se ukrývalo více než 200 lidí, z toho mnoho dětí, sdělil na Telegramu šéf regionální státní správy Serhij Hajdaj. Podle Hajdaje zemřeli tři dospělí a policie se snaží lidi přesunout do jiného úkrytu. Uvedl také, že v Luhansku bylo „částečně nebo zcela zničeno“ asi 11 tisíc domů, z toho téměř 3 tisíce výškových budov.

V ukrajinské obci Lozova v Charkovské oblasti zasáhla ruská střela Palác kultury, který zničila. S odkazem na video zachycující úder a na místní úřady o tom informoval ruskojazyčný server BBC. Na místě je nejméně sedm zraněných.

Tagy:
válka Pentagon invaze Ukrajina Evropská unie Rusko Donbas Charkov Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Rosněft Charkovská oblast