Jediná oběť íránské raketové salvy? Palestinec, který byl ve špatný čas na špatném místě

Írán odpálil téměř 200 raket na Izrael, lidé se museli skrývat v krytech.

Masivní raketový útok na Izrael

Masivní íránský útok na Izrael o síle téměř 200 balistických raket připravil o život jednoho Palestince. Nešťastnou náhodou ho trefil zbytek ze zneškodněné rakety, který mu padl přímo na hlavu, na místě zemřel. Podle místních úřadů šlo o dělníka původem z Pásma Gazy. Redakce CNN Prima NEWS upozorňuje, že drastické video, které zachytily bezpečnostní kamery, není pro slabší povahy.

Pozdní večer, Jericho na Západním břehu Jordánu. Muž v mikině se pomalu chystá přejít silnici. V tu chvíli mu na hlavu ale zničehonic spadne obří kovová trubka – zbytek ze sestřelené íránské rakety – a okamžitě ho zabije. Mladý Palestinec se tak nešťastnou náhodou stal jedinou obětí íránského raketového útoku, který mířil na židovský stát.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Češka žijící v Izraeli popsala moment útoku. Na schování se před raketami je asi 90 sekund. Rány slyšela i z krytu

„Při útoku zahynul pouze jeden člověk: Palestinec v Jerichu. Řekli jsme to jednou a řekneme to znovu: íránský režim je nebezpečný, destruktivní a je jednou z největších hrozeb pro regionální a světovou stabilitu,“ vzkázal Izrael na sociálních sítích ke sdílenému videu. Upozorňujeme, že záběry nejsou pro citlivé povahy.

Ačkoliv byl útok masivní a dokázal zaměstnat všechny izraelské protiraketové systémy včetně Železné kopule, naštěstí se obešel bez dalších obětí. Izraelská záchranná služba podle The Times of Israel uvedla, že v Tel Avivu utrpěli lehká zranění dva lidé, které zasáhla střepina. Ošetřit potřebovalo také několik lidí, kteří si ublížili, když utíkali do krytu. Jiní dostali úzkostný záchvat.

Izrael kvůli íránskému útoku dočasně uzavřel svůj vzdušný prostor, stejné rozhodnutí oznámily i irácké úřady. Později Izrael přílety i odlety obnovil. Leteckou dopravu pozastavilo také Jordánsko. Úřady v této zemi sousedící s Izraelem dočasně vyzvaly obyvatele, aby v zájmu své bezpečnosti neopouštěli domovy.

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari nedlouho před odpálením íránských raket uvedl, že ze strany Íránu očekává rozsáhlý útok. Íránské revoluční gardy tvrdí, že na Izrael odpálily desítky raket a varovaly, že pokud Izrael přistoupí k odvetě, stane se terčem úderu, který bude „drtivější a ničivější“.

Írán první přímý útok proti Izraeli uskutečnil letos v dubnu. Použil při něm balistické rakety, drony a střely s plochou dráhou letu. Šlo tehdy o odvetu na útok na íránský konzulát v Damašku. Izrael se k němu sice nepřihlásil, předpokládá se ale, že je za něj zodpovědný.

Napětí mezi Izraelem a Íránem v posledních dnech znovu výrazně stouplo v důsledku rozsáhlých izraelských akcí proti šíitskému hnutí Hizballáh v Libanonu. Írán tuto militantní skupinu podporuje politicky i vojensky. V noci na úterý Izrael zahájil pozemní operaci proti Hizballáhu v jižním Libanonu.

Dění na Blízkém východě můžete sledovat v našem speciálním on-line článku, kde najdete nejčerstvější informace o izraelském boji s terorismem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Izrael byl na íránský útok skvěle připraven, říká expert. Vysvětlil, jak jeho obrana funguje

Tagy: