Jediný Čech ve švédské lize: Z naší reprezentace tu mají respekt, počítají ale s postupem

Matěj Chaluš je jediným českým fotbalistou, který působí v první švédské lize. Na začátku února letošního roku se stal hráčem mistrovského Malmö FF, kam přestoupil ze Slovanu Liberec. I za tak krátkou dobu poznal, jakou vážnost přikládají nejen spoluhráči, ale i tamní veřejnost, čtvrtečnímu kvalifikačnímu utkání o postup na mistrovství světa 2022 Švédsko–Česko. Hraje se od 20:45 hodin v Solně nedaleko Stockholmu.

Chaluš, bývalý kapitán českých reprezentačních týmů do 19 i 21 let, se do Malmö přesunul nečekaně rychle. I pro něj to bylo překvapivé, vždyť ještě v lednu odletěl se Slovanem Liberec na soustředění do Turecka. Ale letos 2. února, v den svých 24. narozenin, už podepsal čtyřletou smlouvu s nejznámějším švédským klubem.

Matěj Chaluš (24 let)

Český fotbalový obránce, který od února 2022 působí ve švédském klubu Malmö FF, kam přestoupil ze Slovanu Liberec.
Je odchovancem Bohemians 1905, působil také v Příbrami, Slavii Praha a Mladé Boleslavi. V první české lize odehrál 130 zápasů, ve kterých vstřelil čtyři góly.
Odehrál 17 utkání za českou reprezentaci do 21 let, byl jejím kapitánem.

„Ze začátku jsem ani moc nevěřil tomu, že by se to mohlo stát, ale pak to dostalo rychlý spád. Každý den se něco řešilo, nakonec se vše podařilo a letěl jsem den před mými narozeninami na zdravotní prohlídku,“ popsal Chaluš v rozhovoru pro CNN Prima NEWS svůj přesun do města, v kterém se narodil a vyrůstal Zlatan Ibrahimovič, nejznámější švédský fotbalista. Ten však ve čtvrtek večer proti Čechům nemůže nastoupit kvůli trestu za žluté karty.

Jak si po sedmi týdnech zvykáte na život ve Švédsku?
Ze začátku to pro mě nebylo lehké, ale každý dnem se tu cítím lépe. Poznávám lidi v klubu, sžívám se s novým prostředím. Konečně jsem se přestěhoval do vlastního bytu, takže se mi bydlí lépe. Za to musím i poděkovat rodičům, kteří za mnou na čtrnáct dnů přijeli a pomohli mi se zařizováním.

Jak překonáváte jazykovou bariéru, švédsky zřejmě nemluvíte?
Nemluvím, ale pochytávám první slovíčka a fráze. Je dobré, že všichni v klubu, ale i celkově ve Švédsku, mluví anglicky. Ještě jsem nenarazil na nikoho, pardon, až na kadeřníka, který by anglicky nemluvil. Takže v komunikaci není problém.

Ačkoliv se se spoluhráči seznamujete, proběhlo už nějaké hecování směrem ke kvalifikačnímu zápasu mistrovství světa Švédsko–Česko?
Hecování ne, ale samozřejmě jsme se o tom bavili. Ve středu jsme to řešili s maséry a všichni čekáme, že to bude super zápas. Přiznám, že mě překvapilo, kolikrát jsem to za poslední týden v kabině s někým řešil.

Ze začátku to pro mě nebylo lehké, ale každý dnem se tu cítím lépe. Poznávám lidi v klubu, sžívám se s novým prostředím. Konečně jsem se přestěhoval do vlastního bytu, takže se mi bydlí lépe.

Jak moc tím utkáním ve Švédsku žijí?
Dost. Zvlášť tady v Malmö, kde je fotbal určitě sportem číslo jedna, přestože Švédsko je vynikající hokejová země. Ačkoliv se nehraje tady v Malmö, tak je zde o utkání velký zájem. Ale i v celé zemi, což dokazuje, že by měl být vyprodaný stadion s kapacitou přes padesát tisíc diváků.

Očekávají vaši švédští spoluhráči a tamní veřejnost jen postup?
Co jsem od nich zaznamenal, tak přestože mají z české reprezentace velký respekt, až mě překvapilo, jaký mají přehled, tak určitě počítají s tím, že postoupí.

Jak se díváte na situaci českého týmu s tolika absencemi kvůli zraněním?
Ano, je jich dost, ale s tím se prostě nedá nic dělat. Doufal jsem, že se uzdraví Patrik Schick, protože i tady ho berou jako velkého hráče, má tady dobré jméno. Z toho pohledu jsem malinko pesimista. Našim by mohlo vyhovovat, že jim nezbývá nic jiného, než se semknout a výkon postavit na týmovosti, což je zdobilo minulý rok na mistrovství Evropy. Navíc se do mužstva dostávají mladí a hladoví kluci jako Ladislav Krejčí, Michal Sadílek nebo Ondřej Lingr, tak věřím, že se významnou měrou podepíší pod postup.

Nestraší vás jako obránce, že se trenéru Jaroslavu Šilhavému zcela rozpadla defenziva? Z loňského Eura není ani jeden z obránců Coufal, Kalas, Čelůstka, Bořil.
Vidíte, to jsem si uvědomil až den před zápasem, kdy jsme si o tom povídali v kabině. Kluci mi říkali, že tehdy vypadala naše defenziva velmi dobře. A to k tomu ještě Pavel Kadeřábek ukončil reprezentační kariéru. Ano, toto může být komplikace, ale doufám, že se tým stihl za pár dnů sehrát a nějak to zvládnou. Pro nás je dobře, že je tato část kvalifikace jen na jeden zápas a to se může stát cokoliv. Pro nás jsou to taková dvě finále za sebou. (Pokud by Češi přes Švédsko postoupili, v úterý 29. března by hráli v Polsku rozhodující utkání, pozn. red.)

Přestože mají Švédové z české reprezentace velký respekt, překvapilo mě, jaký mají přehled, tak určitě počítají s tím, že postoupí.

K čemu byste přirovnal případný postup přes Švédsko?
Těžko říct. Snad k zápasu proti Dánsku na loňském mistrovství Evropy. Pro hodně lidí bylo senzací, že naši dokázali vyřadit po skvělém výkonu v osmifinále Nizozemsko, které tím, jak prolétlo základní skupinou, bylo jedním z hlavních favoritů celého turnaje. Pak už veřejnost čtvrtfinále s Dánskem nebrala tak, že Česko čeká silnější tým než Nizozemsko. Netroufám si tvrdit, že by při postupu přes Švédsko šlo o senzaci, ale příjemné překvapení a velký úspěch by to určitě byl.

Jak se vlastně zrodil váš přestup do švédského klubu Malmö FF, který jste uzavřel v den svých 24. narozenin?
Když jsme letos v lednu přiletěli se Slovanem Liberec na soustředění do Turecka, tak mi hned první večer volal můj manažer Jiří Müller, že má nabídku klubu z Malmö a že mě chtějí hned. Přes noc jsem to měl v hlavě, hodně mi to v ní „šrotilo“, protože jsem byl příjemně překvapený. Ze začátku jsem ani moc nevěřil tomu, že by se to mohlo stát, ale pak to dostalo rychlý spád. Každý den se něco řešilo, nakonec se vše podařilo a letěl jsem den před mými narozeninami na zdravotní prohlídku. Samozřejmě jsem rád, že to takto dopadlo.

Kolik jste toho o klubu věděl?
Možná překvapím, ale hodně. Protože jsem fanoušek Juventusu Turín, tak jsem viděl zápas Malmö v Lize mistrů loni v prosinci právě v Turíně. Taky si pamatuji, že Malmö hrálo se Spartou před osmi roky v kvalifikaci Ligy mistrů a postoupilo přes ni. Protože fotbal hodně sleduji, tak jsem jejich výsledky zaznamenával. Podrobnější informace o Malmö jsem dostával přes mého spoluhráče ve Slovanu Thea Gebre Selassieho. On má totiž v Malmö jednoho z největších kamarádů a bývalého spoluhráče z Werderu Brémy Niklase Moisandera. Komunikovali spolu a Theo se ho ptal na věci, které mě zajímaly.

A jak na vás působí klub po necelých dvou měsících?
Obrovsky profesionálně. Ve všem, od zázemí až po stravování. Je o nás ve všech směrech skvěle postaráno. Třeba už tím, kolik lidí je v realizačním týmu a jaké možnosti máme na regeneraci, ale i posilovnu. Výborné je stravování. Pokud chceme, máme zajištěné jídlo na celý den. Samozřejmostí jsou snídaně a obědy, ale můžeme mít i večeři. Skvěle na mě působí i hráčský kádr a jeho kvalita. Je to pro mě velký krok dopředu, proto vše hodnotím jen pozitivně.

Malmö FF na mě působí obrovsky profesionálně. Ve všem, od zázemí až po stravování. Třeba už tím, kolik lidí je v realizačním týmu a jaké možnosti máme na regeneraci. Výborné je stravování. Pokud chceme, máme zajištěné jídlo na celý den.

V čem vidíte největší rozdíl mezi českými kluby, kterými jste prošel, a tímto švédským?
Určitě v zázemí. Ale patří k tomu i plno dalších věcí. Třeba zájem veřejnosti o fotbal. Tady v Malmö je až enormní, lidé klubem skutečně žijí, zajímají se, fotbalisty mají rádi. Není to jako v Čechách.

Zatím jste hrál jen pohárové zápasy. Švédská liga začne první dubnový víkend, protože se hraje systémem jaro–podzim. Máte náznaky, že s vámi trenér Miloš Milojevič počítá do základní sestavy?
Nastoupil jsem do čtyř z pěti utkání Švédského poháru, jen semifinále mě minulo. Každý den na tréninku poznávám, že konkurence je obrovská. Klub navíc přivedl minulý týden další dva stopery, což odůvodnili tím, že chtějí mít širší kádr než v minulé sezoně. Připravují se tím na léto, až se rozjedou kvalifikace evropských pohárů a budeme hrát dva zápasy v týdnu. Přiznám, že bude hodně těžké, abych se hned v prvním kole dostal do základní sestavy. Ale věřím v to. A když ne teď, tak jsem připravený na to, že si pozici budu muset vydobýt.

Můžete říct, o kolik jste si finančně polepšil přestupem do Švédska?
Určitě jsem si polepšil, ale omlouvám se, to nemohu říct. Samozřejmě vím, že ve Švédsku jsou vysoké daně. (Smích)

Upozornili vás, že Malmö patří k nejnebezpečnějším městům ve Skandinávii a že téměř polovinu obyvatelstva tvoří přistěhovalci?
Ano, i tyto informace mám, hlavně o těch přistěhovalcích, což je vidět i ve městě. S žádným problémem jsem se nesetkal, nikdo mě před ničím nevaroval. Něco si vybavím i z knížky Zlatana Ibrahimoviče, kterou jsem četl, popisoval v ní, že pochází ze čtvrti Rosengård. Ale tam jsem se ještě podívat nebyl ani na jeho sochu. Pokud ještě vůbec stojí.

Pokud máte volno, vyrazíte třeba přes známý most Øresund do dánské Kodaně?
Tam jsem byl dvakrát. Času však moc nemám, protože tréninky a denní program jsou výrazně náročnější, než na co jsem byl zvyklý v Česku. Většinou začínám na stadionu už kolem deváté hodiny ráno a končím mezi čtvrtou pátou odpoledne. Takže jsem rád, když přijedu domů a lehnu si. (Smích) Prostor na poznávání Malmö a okolí jsem zatím neměl. A nyní, když máme kvůli reprezentační přestávce tři dny volno, tak letím do Čech za rodinou. A protože ji mám velkou, k tomu hodně kamarádů, tak se těším, že mě budou v sezoně často navštěvovat. Hlavně doufám, že si brzy budu moci přivézt svého psa.

Samozřejmě bych se velmi rád vidět v národním týmu, ale momentálně se soustředím hlavně na Malmö, abych se co nejrychleji dokázal prosadit do základní sestavy. A pak snad budu mít k reprezentaci blíž.

Býval jste kapitánem české reprezentace do 21 let. Věříte, že ze švédské ligy proniknete i do národního A-týmu?
Určitě. Je to sen každého hráče a já nejsem výjimkou. Samozřejmě bych se velmi rád vidět v národním týmu, ale momentálně se soustředím hlavně na Malmö, abych se co nejrychleji dokázal prosadit do sestavy a byl jejím důležitým členem. Doufám, že se mi to brzy povede a pak snad budu mít k reprezentaci blíž.

Myslíte, že je do ní blíž z Malmö než z Liberce?
Ano, myslím že určitě. Nevím, jak to vnímají trenéři národního týmu, ale Malmö je ve Švédsku značka, velkoklub, zřejmě největší v celé Skandinávii. Věřím, že to tak je a že se nám podaří postoupit v evropských pohárech, abych byl ještě více na očích. Máme vytyčené tři hlavní cíle: Vyhrát po 33 letech Švédský pohár, ve kterém jsme se dostali do finále, určitě vyhrát ligu a dostat se do základní skupiny evropských pohárů. Čím prestižnější soutěž by to byla, tím lépe.

Tagy:
Švédsko rozhovor fotbal Česko česká fotbalová reprezentace FC Slovan Liberec kvalifikace MS 2022 Mistrovství světa ve fotbale Matěj Chaluš Malmö FF