Její krvavá tvář se stala symbolem ruské agrese. Olena doufá, že jí operace vrátí zrak

Tvář Oliny po výbuchu bytového komplexu u ukrajinského Charkova.

Ruská agrese na Ukrajině

Fotografie zakrvácené tváře dvaapadesátileté učitelky z mateřské školky Oleny Kurylové se stala jedním z prvních důkazů ruské agrese. Když ženu v únoru zasáhly střepy z exploze v jejím domě, myslela si, že následkům zranění podlehne. Od té doby na jedno oko nevidí. Díky pomoci novinářů se však poloviční Rusce podařilo utéct do Polska, kde nyní čeká na operaci. Doufá, že se lékařům poraněné oko podaří zachránit.

Oleninu rodinu vzbudily 24. února kolem půl šesté ráno tři silné exploze pravděpodobně pocházející z nedalekého vojenského letiště. Její manžel Mykola odjel natankovat, aby mohli utéct, zatímco Olena začala balit zavazadla. „Můj muž však píchnul pneumatiku. Ta půlhodina, kterou Mykola strávil výměnou kola, mu zachránila život,“ přiznala Olena. Sama ruskému bombardování neunikla.

Zatímco se s dcerou připravovala na útěk, bytový komplex nedaleko Charkova zasáhla silná exploze. Střepy z oken se náhle rozlétly do všech stran. „Je zázrak, že jsem přežila. Pamatuji si, jak jsem si v duchu říkala: Nejsem připravena zemřít!“ popsala webu Daily Mail traumatické vzpomínky Olena.

Kvůli následkům zranění oslepla na pravé oko. „V tu chvíli jsem nevěděla, že mám v oku sklo, protože bylo plné krve. Pořád jsem si otírala obličej oblečením, abych se pokusila zastavit krvácení, ale nešlo to,“ vypráví žena. V nedaleké nemocnici jí zdravotníci řekli, že na místě není žádný specialista, který by ji ošetřil, a poslali ji domů jen s očními kapkami.

Učitelka z titulních stran novin

Po návratu z nemocnice se vyděšená učitelka s manželem celých čtrnáct dní skrývala před bombardováním v chladném sklepě. Olenina tvář se mezitím objevila na titulních stranách novin po celém světě.

Zranění učitelky se během jejího skrývání zhoršilo. Britskému deníku The Mail on Sunday se však ve spolupráci s Červeným křížem naštěstí podařilo Olenu společně s dcerou Káťou dostat do Polska. Nyní čeká v jedné z nemocnic na operaci, díky které by doktoři mohli její zrak alespoň částečně zachránit. Zda budou lékaři úspěšní, však není jasné. „Mám silné poranění oční bulvy, oddělenou sítnici a oko mi často krvácí,“ přiznala Olena.

Tagy: