Menzelová zavzpomínala na manžela: Jirku stále cítím za zády. Kvůli Ukrajině by byl vzteklý

Vdova Olga Menzelová

Duben bude patřit vzpomínkám na Jiřího Menzela. Chystá se kvůli covidu odložená výstava Rozmarné cesty Jiřího Menzela i první ročník festivalu věnovaného slavnému režisérovi. Redakce ShowTime proto navštívila Olgu Menzelovou, aby s ní na jejího zesnulého manžela zavzpomínala.

Menzelová štáb přivítala u sebe doma. „Holky zde udělaly Jirkovi koutek, kde má obrázky. Byt zůstal tak, jak byl. Mám pocit, že kdyby Jirka najednou vešel, tak by to bylo úplně v pořádku. Nechaly jsme udělat odlitek jeho ruky, na který mám tendenci sahat, protože se mi stýská,“ svěřila se vdova.

Pokaždé, když z bytu odchází, s Menzelem se loučí. „Možná si lidé budou myslet, že jsem blázen, ale je mi to jedno,“ konstatovala. Ačkoliv je vzpomínka na režiséra v celém bytě patrná, nejedná se prý o muzeum. „Holky tu jsou šťastné, normálně žijeme,“ pokračovala.

Na dotaz, jak by již dva roky zesnulý režisér reagoval na současnou situaci, podotkla, že by byl „strašně vzteklý“. „Jsem ráda, že to nezažil. Špatně se generalizuje, nemůžeme říci, že jsou všichni Rusové stejní, ale Jirka měl po roce 1968, stejně jako mnozí, vůči Rusům až negativní vztah,“ uvedla.

Podotkla, že to, co se nyní na Ukrajině děje, je válka. „Se vším všudy. Jsou to lidé, které známe, často zde pracují. Myslím, že by Jirka byl velmi naštvaný,“ doplnila. Radost by měl Jiří Menzel naopak z událostí, které se k jeho nedožitým 84. narozeninám chystají. Už v sobotu Menzelová v Mladé Boleslavi slavnostně zahájí výstavu Rozmarné cesty Jiřího Menzela.

„Bude tam spousta zajímavých věcí, které se Jirky týkají – festivalů, na které cestoval, či ocenění. Že by měl radost? Je zvláštní o něm mluvit v minulém čase... Když jsme mu dávali k 75. narozeninám výstavu, tak byl moc rád. Byl hrdý i ješitný, přiznával se k tomu,“ dodala Menzelová. I dva roky po smrti manžela má pocit, že má režiséra za zády. „Nevím, jak to prožívají jiní lidé. Pro mě je těžké překonat, že tady není. Je to neuvěřitelný, jsou to dva roky,“ uzavřela a rozplakala se.

Tagy: