Jsme rukojmí blázna s nukleárními zbraněmi. Matka věří propagandě, tvrdí ruský herec

Herec ruského původu Ivan Shvedoff

Ruský herec Ivan Shvedoff o válce na Ukrajině

Na Ukrajině se odehrává peklo. Všichni jsme rukojmí jednoho blázna s nukleárními zbraněmi, řekl v pořadu 360° ruský herec Ivan Shvedoff, který dlouhodobě žije v Praze. Jeho rodina otevřeně podporuje Ukrajinu, názorově se ale neshoduje se svou matkou, která se nachází v Rusku. „Věří všemu, co se říká v televizi. Je si stoprocentně jistá, že zde žijeme ve státu nepřítele,“ konstatoval ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Je těžké si představit, co ti lidé prožívají. Právě jsem mluvil s kamarádkou, která přijela do Prahy. Je to známá ukrajinská herečka – Jekatěrina Molčanová. Popisovala mi, co všechno se tam dělo. Je to peklo,“ řekl Shvedoff.

Podotkl, že se zatím nesetkal s antiruským sentimentem vůči své osobě. Naopak se od svého okolí dočkal podpory a pochopení. „Jsem velice vděčný všem svým kolegům a kamarádům za podporu. Nyní točím jeden seriál v Čechách a od začátku války mě všichni objímali,“ popsal herec, který otevřeně podporuje ukrajinskou stranu konfliktu.

Jeho žena vyučovala ruštinu, nyní v roli dobrovolníka ale také pomáhá s češtinou pro ukrajinské uprchlíky. Shvedoffova náctiletá dcera rovněž vyjádřila podporu Ukrajině – od začátku války chodí do školy v tričku s ukrajinským trojzubcem. „Zatím se nesetkala se žádnou diskriminací. Její pozice je jasná a všichni to vědí,“ přiblížil postoj své rodiny k ruské invazi.

Posléze ale Shvedoff přiznal, že se názorově neshoduje se svou matkou, která žije v Rusku. „Věří všemu, co se říká v televizi. Je si stoprocentně jistá, že (v Česku) žijeme ve státu nepřítele. Vždy jsem byl antiputinovec a vždy jsem říkal, že náš společný nepřítel není Západ, ale Kreml. Diskuse bohužel neměla žádný pozitivní výsledek. Je možné, že to je stockholmský syndrom. Věřím, že pravda a láska zvítězí,“ pokračoval umělec s ruskými kořeny.

Právě kvůli svým protirežimním názorům se nemůže vrátit do své domoviny – podle zákona by mu totiž hrozil až 15letý pobyt za mřížemi. Za svým pohledem na vládnutí prezidenta Vladimira Putina si nicméně pevně stojí.

„V Rusku tomu neříkají válka, ale speciální operace. Všichni jsme rukojmí jednoho blázna s nukleárními zbraněmi. Když se budeme chovat jako králíčci a sedět pod pelíškem, nic z toho nebude. Sláva Ukrajině,“ zvolal na konci vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: