Jsme v pasti a nikdo nemá cíl. Diplomacie jde na Ukrajině stranou, shodli se experti

Ruské síly v obléhaném Mariupolu

360° speciál (509)

Konflikt na Ukrajině musí skončit kompromisem. Je o tom přesvědčen exministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Ve speciálním vysílání pořadu 360° na CNN Prima NEWS se s dalšími experty shodl na tom, že na Ukrajině se aktuálně rozhoduje zejména na bojišti a ani jedna strana nemá snahu a prostor vést diplomatická jednání.

„Ani jedna ze stran není připravena na jednání. Doufají, že se rozhodne na bojišti. Považuji to za znepokojivý postoj Ukrajiny. Rétoricky je to srozumitelné, ale pak je zde trend, že válku mohou vyhrát. Ale to nemůžou,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS bývalý náměstek ministra zahraničí a bývalý velvyslanec ve Francii Petr Drulák.

Reagoval tak na pondělní projev Ukrajinského prezident Volodymyra Zelenského. „Bojujeme za svobodu našich dětí, a proto vyhrajeme. Nikdy nezapomeneme na naše předky bojující ve druhé světové válce, která si vyžádala životy více než osmi milionů Ukrajinců. A velmi brzy bude Ukrajina slavit dva Dny vítězství,“ řekl Zelenskyj s tím, že jeho země nepostoupí Rusku žádnou část svého území.

Nikdo nemá realistický cíl

Exministr zahraničí Cyril Svoboda míní, že ani jedna strana nezvítězí. „Bude to muset skončit kompromisem. Rusové se drží zásady, že mrtvé nesčítají. I kdyby je boje stály oběti, budou tam pořád. A pokud je cílem Ukrajiny vytlačit Rusy i z Krymu, tak jsem skeptický. Samozřejmě ale budu rád, když se to Ukrajině podaří,“ prohlásil.

Ředitel Knihovny Václava Havla a bývalý velvyslanec ČR v USA nebo Velké Británii Michael Žantovský doplnil, že většina konfliktů tohoto druhu skončí nějakým příměřím, takže po bojích bude následovat diplomatická fáze. Válka do posledního vojáka podle něj není pravděpodobná.

Další bývalý šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) zdůraznil, že na Ukrajině se používá síla, ale politický výsledek chybí. „Bavíme o politických cílech. Má tady snad někdo realistický cíl? Jsme v nebezpečné, vážné situaci, je nejnebezpečnější od roku 1962 od karibské krize. Nikdo nemá realistický cíl. Jsme v pasti a ve slepé uličce,“ konstatoval.

Lepší tři roky jednat než týden válčit

Rusko na Putinův rozkaz napadlo Ukrajinu 24. února, čímž rozpoutalo největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Boje, v nichž ruské síly nejsou dosud příliš úspěšné, si podle odhadů už vyžádaly desítky tisíc mrtvých, včetně vysokého počtu ukrajinských civilistů. Kyjev a Západ obviňují ruská vojska z válečných zločinů.

Moskva to přes množství důkazů popírá a tvrdí, že neútočí na civilní cíle. Západní země, včetně USA a států Evropské unie, na Rusko uvalily tvrdé hospodářské sankce a stupňují svou vojenskou a další pomoc Ukrajině.

„Neprobíhají žádná vážná jednání mezi Ukrajinou a Ruskem. Strany jsou připraveny válčit,“ dodal ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS Pavel Drulák. „Je lepší tři roky jednat než mít týden válku. Teď se rozhoduje na bojišti a diplomacie jde bohužel bokem,“ poznamenal Zaorálek.

Tagy: