OBRAZEM: Chudší vojenská přehlídka a Putinovy slovní útoky. Jak Rusko slavilo Den vítězství?

Na Rudém náměstí v Moskvě za přítomnosti ruského prezidenta Vladimira Putina proběhla vojenská přehlídka k 77. výročí vítězství ve druhé světové válce.

Projev Vladimira Putina na Den vítězství

Tradiční oslavy 9. května, kterými si Rusko připomíná vítězství nad nacistickým Německem v druhé světové válce, letos zastínila ruská agrese na Ukrajině. Na tradiční vojenské přehlídce v Moskvě chyběl náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov i letectvo. Projev prezidenta Vladimira Putina obsahoval především verbální útoky směrem k západním zemím a kyjevskému režimu, který Kreml považuje za neonacistický.

Vojenská přehlídka na Rudém náměstí letos příliš nedemonstrovala masivní sílu ruské armády s nespočtem kusů moderní těžké techniky a letectva. Přesto nechyběly transportéry s mezikontinentálními balistickými raketami.

Metropole prý zrušila leteckou část programu kvůli špatnému počasí, což některým analytikům připadá podivné. Například ukrajinský expert Oleh Ždanov podle agentury Unian uvedl, že důvody zrušení byly politické, protože v Moskvě během přehlídky panovalo dobré počasí.

Kromě letectva chyběl i náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov. Některé zprávy hovoří o tom, že generál přehlídku vynechal kvůli svým zraněním, která měl utrpět na konci dubna během ukrajinského dělostřeleckého útoku nedaleko Izjumu v Charkovské oblasti.

Naopak přítomen byl mimo jiné ruský ministr obrany Sergej Šojgu i Vladimir Putin. Mnozí čekali, že ruský prezident během svého projevu vyhlásí Ukrajině oficiálně válku, čímž by mohlo dojít také ke všeobecné mobilizaci a nasazení dalších stovek tisíc lidí do bojů.

K ničemu takovému ale nedošlo. Putin obvinil Západ, že chystal invazi do Ruska. Útok na Ukrajinu označil za jediné správné rozhodnutí a reakci na postup západních zemí. Nechyběla ani kritika kyjevského režimu, který Kreml považuje za neonacistický.

Gallery

Načítání assetu selhalo, chyba sítě.
Tagy: