Ruský zajatec o Ukrajincích: Jsou to civilizovaní nacisté, starají se o mě dobře

Ruští zajatci na tiskové konferenci 19. března

Válka na Ukrajině (11.8.2023 10:00)

Jste civilizovaní nacisti, vzkázal ruský zajatec Arťom Ukrajincům během rozhovoru s reportérkou z webu RBC-Ukrajina. Video, které se nyní šíří po sociálních sítích, ukazuje, jak moc někteří okupanti podlehli ruské propagandě. Kreml od února 2022 tvrdí, že cílem takzvané „speciální vojenské operace“ (ruské invaze) je kromě jiného denacifikace Ukrajiny.

„Myslel jste si, že jsou tady (na Ukrajině) nacisti?“ zeptala se ruského zajatce reportérka z RBC-Ukrajina. Arťom, který zrovna v táboře pro ruské válečné zajatce skládal papírové dárkové tašky, se nad odpovědí nějakou chvíli zamýšlel. Poté odpověděl, že ano.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zabíjení ruských okupantů? Soucit s nimi nemáme, říkají čeští dobrovolníci na Ukrajině

„A myslíte si to i teď?“ ptala se dál ukrajinská novinářka, načež Rus v klidu sdělil, že je o přítomnosti nacismu na Ukrajině nadále přesvědčen. „A jak se máte v zajetí? Máte tu dobré podmínky?“ zajímala se reportérka. „Ano, dobré,“ odvětil muž, který podle agentury Unian pochází z ruského města Kemerovo.

„Chovali by se nacisti k zajatcům takhle pěkně?“ zeptala se reportérka. Arťoma otázka očividně zaskočila. Nakonec však přišel s velice zajímavou konstrukcí: „Vy jste ale civilizovaní nacisti.“

Oficiálním cílem ruské invaze, kterou Moskva označuje jako „speciální vojenskou operaci“, byla podle Kremlu „denacifikace a demilitarizace Ukrajiny“. Vzhledem k tomu, že se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj netají židovským původem a krajně pravicové strany se na Ukrajině netěší zrovna velké podpoře, šlo o velmi podivný cíl.

Moskevské vedení muselo vojenskou agresi svým občanům nějak vysvětlit. A jak je vidět, mnoho ruských vojáků propagandě uvěřilo. Někteří okupanti si i rok a půl od vypuknutí invaze skutečně myslí, že svému západnímu sousedovi pomáhají svrhnout nacistický režim.

Tagy: