Jste ve stresu? Podle vědců o tom vědí všichni psi z okolí

Po dlouhých tisíciletích po lidském boku toho o nás naši čtyřnozí parťáci vědí dost. A velkou měrou jim v tom pomáhají i jejich zostřené smysly. Vědci nyní zveřejnili studii, která ukazuje, že kromě mnoha nemocí dokážou psi svým čichem odhalit i míru našeho stresu.

Covid nebo rakovina patří mezi některé z nemocí, o kterých víme, že jsou psi schopni díky svému čichu odhalit. Britští vědci přišli se studií, jejíž závěry dokazují, že psi rozpoznají hladinu stresu u lidí. Hormonální a nervové změny, které stres doprovázejí, totiž mění i náš pach.

Vědecký tým k detekci stresu využil nejen subjektivní hodnocení účastníků studie, ale i senzory, které měřily jejich tep a tlak. Následně si účastníci otřeli šíji gázou, kterou vložili do sterilní zkumavky. To samé udělali i po provedení mentálně náročného úkolu, jenž v nich měl vyvolat stres. Celý proces zabral pouhé čtyři minuty.

Vzorky 36 lidí pak byly předloženy k otestování psům – šlo o společníky, kteří byli do studie přihlášeni svými majiteli a kteří prošli speciálním výcvikem za pomoci pozitivní motivace. Vzorky pořízené během stresové situace psi stabilně vyhodnocovali jako pachově odlišné. Ze 720 pokusů poznali stres v 94 %. K samotnému určení negativního duševního stavu to však podle vědců u psů nevede – k rozpoznání naší nálady psi využívají především spíše naše pohyby i celkové chování.

Tagy: