Juchelka vyčítá nové vládě konec nouzového stavu. Žijeme ve svobodné zemi, říká Výborný

Aleš Juchelka

Nová vláda hlásá, že bude poslouchat odborníky, ale nevyslyší jejich volání po pokračování nouzového stavu. Kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) to v Partii Terezie Tománkové vyčetl poslanec Aleš Juchelka (za ANO). Ve vysílání CNN Prima NEWS na jeho slova zareagoval šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný. Ten označil nouzový stav za symbol a dodal, že žijeme ve svobodné zemi.

„Překvapuje mě, že se nouzový stav neprodlouží,“ řekl Juchelka v Partii s tím, že nový kabinet sliboval, že se bude řídit doporučeními odborníků. „Odborníci nyní doporučují prodloužení nouzového stavu, ale vy to stejně nebudete dělat,“ poznamenal ve vysílání zákonodárce.

S koncem nouzového stavu se již začíná hovořit o silvestrovských oslavách. „Díky zrušení nouzového stavu už pár mým kamarádům přišla pozvánka na silvestra,“ pokračoval Juchelka.

Na jeho slova zareagoval předseda poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný. „Jasně jsme řekli, že nouzový stav je symbol, a když se lidé nedokáží chovat zodpovědně, skončí to špatně. Ale žijeme ve svobodné zemi,“ prohlásil. Lidé, kteří jsou skutečně zodpovědní, podle něj na různé silvestrovské či povánoční akce nepůjdou.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) při svém uvedení na resort zdravotnictví uvedl, že nouzový stav sice končí a vláda jej nebude prodlužovat, ale zároveň apeloval na lidi, aby nechodili na večírky kvůli možnému šíření nákazy. „To je, jako kdybych postavil most přes řeku, nedostavěl ho a řekl lidem, že ho můžou přejít, ale doporučuji to nedělat,“ zmínil Juchelka ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle něj totiž osobní zodpovědnosti a pozitivní motivaci z uplynulé doby již dochází dech.

Povinné očkování? SPD chce ústavní stížnost

Zákonodárci v Partii řešili i otázku povinného očkování. Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vydal vyhlášku, ve které od března přikazuje povinné očkování u vybraných profesí, například u zdravotníků či policistů, a lidí nad 60 let. Válek uvedl, že věkovou hranici ve vyhlášce zruší.

Místopředseda SPD Radim Fiala v Partii řekl, že jeho hnutí shání hlasy pro ústavní stížnost proti této vyhlášce. „Očkování má být dobrovolné a lidé se mají rozhodnout na základě konzultace s praktickým lékařem,“ zmínil. Juchelka mu odvětil, že s podporou hnutí ANO počítat nejspíš nemůže už jen proto, že předkladatelem vyhlášky byl ministr Babišova hnutí.

Podle Marka Výborného nelze o očkování hovořit takovým stylem, že jde o slepou uličku. „Je to jediná cesta, která nás může zachránit před stavem, kdy budou znovu zaplněné nemocnice,“ reagoval na Fialu šéf lidoveckých poslanců.

Tagy: