Jurečka: Těm, kteří znásilňují děti, je potřeba dát přes držku a vypráskat je z Ukrajiny

Marian Jurečka

Superdebata: Jak z krize - 1.část

Těm, kteří znásilňují děti a ženy, je potřeba dát přes držku a vypráskat je z Ukrajiny zpátky do Kremlu, zuřil v superdebatě s názvem Jak z krize ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Příčinou problému jsou Putinovi vojáci na Ukrajině. Někomu, kdo znásilňuje děti a ženy, vraždí starce a nevinné lidi, je potřeba dát přes držku a vypráskat ho z Ukrajiny zpátky do Kremlu,“ rozčílil se na CNN Prima NEWS Jurečka.

Šéf poslanců opozičního hnutí SPD Radim Fiala ale obvinil kabinet Petra Fialy, že válku chce. „Vy eskalujete konflikt, vy chcete válku,“ křičel na zástupce vlády.

„Nesouhlasím s tím, že se ničeho nemusíme bát. Bojím se eskalace konfliktu. Žádám konec dodávek zbraní a mírová jednání, aby ten konflikt skončil. Vláda prodlužuje válku,“ prohlásil Fiala. Zároveň dodal, že NATO je „nefunkční“ a že jeho hnutí chce, aby o členství v alianci rozhodli občané.

Reagoval tak na exkluzivní průzkum CNN Prima NEWS od společnosti STEM/MARK. Ten ukázal, že 41 procent lidí má strach z válečného konfliktu – nejčastěji senioři. Nejvíce ale Čechy trápí rostoucí ceny.

„Jestliže někdo někoho napadne, jdu a mám mu pomoct, ať už je to člověk, nebo stát,“ reagoval Jurečka na to, že SPD chce konec dodávek zbraní.

Fiala si ale stál za svým. „Obávám se, že to, co říkáte, povede jen k eskalaci konfliktu, že všechny strany, ať už Ukrajina, Rusko nebo USA budou chtít eskalaci. My na to nejsme připraveni vojensky, ekonomicky i hospodářsky. Poraženi budou jen Ukrajinci, a hned po nich střední Evropa,“ uvedl.

Jsme součástí nejbezpečnějšího společenství na světě

Jurečka na něj apeloval, ať nestarší lidi. Zároveň hájil Severoatlantickou alianci. „Jsme součástí NATO a EU, jsme součástí nejbezpečnějšího společenství na světě. To je záruka, že nám válka a bezprostřední ohrožení jako lidem na Ukrajině nehrozí,“ uklidňoval ministr práce.

Průzkum okomentoval i ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „Vnímám ho jako vážnou zprávu pro vládu, že se lidé bojí války. Pocit bezpečí lidé k životu potřebují. Kdyby chtěl někdo zpochybnit členství v NATO, proč by Švédsko a Finsko vstupovalo? Protože je to pakt, který může těm národům zajistit reálně obranu,“ zdůraznil v superdebatě.

Ministr práce se dostal do konfliktu s místopředsedou SPD Fialou i chvíli před tím. Jeho hnutí kritizoval, že „roky nekriticky hájilo Vladimira Putina a jeho politiku“. „Potom Tomio Okamura nechal mazat příspěvky ze sociálních sítí, to všichni víme,“ podotkl Jurečka. „Jste lhář,“ bránil se šéf poslanců SPD.

Tagy: