Schillerová: Že vláda nepomáhá lidem? Drsný průzkum, snad si ho ministři vezmou k srdci

Alena Schillerová

Superdebata: Jak z krize - 1.část

Čtyři z deseti Čechů jsou přesvědčeni, že se vládě Petra Fialy vůbec nedaří pomáhat občanům s dopady inflace, ukázal průzkum agentury STEM/MARK pro CNN Prima NEWS. Šéfka poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová jej označila za „drsný“. Doufá, že si jej ministři vezmou k srdci.

„Drsný průzkum, snad si jej vláda vezme k srdci,“ zhodnotila ve čtvrtek v superdebatě s názvem Jak z krize Schillerová průzkum agentury STEM/MARK, kterého se zúčastnil reprezentativní vzorek 706 lidí starších 18 let.

Ten ukazuje, že čtyři z deseti Čechů jsou přesvědčeni, že se vládě vůbec nedaří pomáhat občanům s inflačními dopady. Další třetina respondentů se domnívá, že se jí to „spíše nedaří“. Celkem si téměř tři čtvrtiny (73 procent) Čechů myslí, že vláda nepomáhá s následky rekordního zdražování dostatečně.

Naopak vládu za boj proti inflaci chválí jen 18 procent občanů, kdy 16 procent se domnívá, že se vládě spíše daří, dvě procenta pak vládu za řešení následků zdražování hodnotí velmi kladně. Devět procent Čechů není schopno práci vlády při řešení inflační krize ohodnotit.

Příspěvek je první téměř plošná pomoc

Podle Schillerové je jednorázový příspěvek 5 000 korun „první téměř plošná pomoc“. Dostat ho mají rodiny s příjmem do milionu korun ročně hrubého na každé dítě do 18 let. A to i rodiče, kterým se dítě narodí do konce roku 2022.

Vláda jej měla schválit ve středu. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je příspěvek připraven, ale kabinet musí dopracovat „legislativní záležitosti“.

To se ale Schillerové nezdálo. „Kde je problém? Ďábel je v detailech. Je tam rozpor s Ústavou i s evropským právem. Četla jsem na vlastní oči, že i ministerstvo financí má připomínky, kde na to ministerstvo práce vezme peníze,“ kritizovala. Jestli podle ní bude pomoc nastavena tak, jak je, v srpnu peníze vyplacené nebudou.

Jurečka ale ujišťoval, že se do nastavování parametrů příspěvku jeho resort „nezamotal“.  „V týdnu od 14. června by se příspěvkem měla zabývat Sněmovna. Stíháme, aby účinnost naběhla nejpozději dokonce července. Čím dříve se to podaří, tím dříve začneme s vyplácením. Podrobnosti zveřejníme, až to vláda schválí. Bude to jednoduché a rychlé, bude to plně digitalizovaný proces. Nebude to systém papír-tužka,“ popsal ministr s tím, že vláda se snaží pomáhat nízkopříjmovým a lidem, kteří to nejvíce potřebují.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) jej v superdebatě podpořil slovy, že odezva lidí je taková, že jim příspěvek „zásadně pomůže“. „Tato pomoc opravdu dopadne na úrodnou půdu pro ty, kteří mají vážné existenční problémy. Proto je ta pomoc správná,“ zdůraznil. Oba ministři navíc připomněli vládní web Deštník proti drahotě, kde kabinet uvádí, jak stát Čechům v krizi pomáhá.

Ceny potravin, energií, pohonných hmot i dalšího zboží v Česku prudce rostou. Meziroční míra inflace dosáhla v dubnu 14,2 procenta, což je nejvíce od prosince 1993. Podle řady ekonomů ale tempo růstu cen v České republice ještě nedosáhlo svého vrcholu.

Tagy: