Just: Cílená likvidace oligarchů? V Rusku je vše možné. Přiblížil, kdo je zraněný Rogozin

Další kritik Putinova režimu je mrtvý. Tentokrát vypadl z okna indického hotelu multimilionář a současně nejbohatší poslanec Pavel Antonov. Nejedná se zdaleka o první případ podezřelé smrti vysoce postaveného muže ruské garnitury. Náhle zemřel i bývalý ruský generál Alexej Maslov. Jeho smrt přišla jen krátce po skonu Alexandra Buzakova, šéfa ruské loděnice. Zároveň i stav bezpečnostního poradce Kremlu Dmitrije Rogozina byl po čtvrtečním ostřelování ukrajinského Doněcku vážnější, než se čekalo.

„Ukrajina samozřejmě odmítá, že by s útokem na Rogozina měla cokoliv společného. Podle oficiálních zdrojů šlo o ‚nějaký útok‘. Ukrajinské vedení jej vůbec nekomentuje, zprávy se objevují pouze v ukrajinských médiích a na sociálních sítích – že by za útokem mohla stát Ukrajina. Jedná se o typický postoj ukrajinského vedení, kdy například dochází k výbuchům jako v pondělí na letišti v Rusku nebo na krymském mostě. Jde o významné útoky na infrastrukturu nebo vysoce postavené ruské figury. Proto to Ukrajina nekomentuje,“ přiblížil situaci spolupracovník CNN Prima NEWS v Rusku Jiří Just.

Z výše uvedených vysoce postavených Rusů se zaměřil právě na zraněného Rogozina, který podle informací agentury TASS v pondělí 26. prosince podstoupil úspěšnou operaci. Jeden z Rogozinových spolupracovníků agentuře řekl, že se exšéf Roskosmosu podrobil složité operaci, při níž mu byl z okolí krčních obratlů vyjmut úlomek ukrajinské munice. „Operace byla úspěšná a on se dobře zotavuje,“ doplnil zdroj agentuře.

„Je to velice renesanční pán. Začínal jako krajní nacionalista. Netajil se tím, že je ultra vlastenec, požadoval, aby Rusko bylo pouze pro Rusy. Podařilo se mu jeho politickou kariéru transformovat až do nejvyšších pater ruského vedení. Zprvu byl diplomat a představitel Ruska při NATO, poté se stal šéfem Roskosmosu, což je federální kosmická agentura Ruska. Tudíž zodpovídal za starty ruských raket do vesmíru. Nejen civilních, ale zabýval se i výrobou vojenských satelitů a raket pro vojenské účely,“ pokračoval Just.

V Rusku je vše možné

K záhadným úmrtím ruských vysoce postavených mužů se vyjádřil jasně. „Může to znít jako skutečná náhoda. Maslov a ti další měli těsné vazby na ruskou armádu a vedení. Za letošní rok těchto pánů zemřelo nejméně pět, mluví se až o deseti. Svědčí to o tom, že buď mají ‚špatný zdravotní stav‘, nebo nevydrželi minimálně napětí, které panuje v ruském vedení,“ vzkázal.

Dodal, že aktuálně jsou vysoce postavení Rusové z některých továren či výrobních komplexů pod značným tlakem vzhledem k současné situaci na Ukrajině. „Nechtěl bych spekulovat, že za tím stojí nějaké cílené likvidace, ale v Rusku je všechno možné,“ uzavřel.

Tagy: