K vydatnému sněžení se přidá silný vítr. Meteorologové varují i před závějemi

Závěje

Jan Rýdl o současné dopravní situaci

Silné sněžení, vítr a chladné počasí komplikují dopravu na mnoha silnicích a přispěly už k řadě nehod. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) navíc prodloužil varování před sněžením a přidal výstrahu před nebezpečím tvorby závějí, které hrozí především ve středu a ve čtvrtek v souvislosti se silným větrem.

Až do čtvrtečního večera hrozí v Karlovarském, Ústeckém, Libereckém, Plzeňském či Královéhradeckém kraji tvorba sněhových jazyků. Od středečního poledne až do čtvrteční 18. hodiny se budou sněhové jazyky tvořit také v Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji.

Ve středu začne navíc platit výstraha před silným větrem, který může na silnicích vytvářet závěje. Meteorologové proto upozorňují, aby si řidiči na silnicích dali ještě větší pozor. Výstraha bude platit pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký a Pardubický kraj. Silný vítr může udeřit také na Vysočině a v Jihomoravském kraji.

Sníh od rána komplikuje dopravu

Vydatné sněžení komplikuje už v úterý na mnoha silnicích dopravu. Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla by měla být kompletní dálniční síť v celé republice průjezdná. „Dá se projet bez problémů dokonce i na D8 mezi Ústním nad Labem a Krušnými horami. V tuto chvíli je komplikovaná situace na D5. Ne však kvůli sněhu, nýbrž kvůli nehodě tří kamionů na 141. kilometru ve směru na Německo. Myslím, že šlo o nepozornost řidičů, protože i tam je silnice posypaná,“ popsal současnou situaci mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Před několika minutami také obdržel informaci o nehodě na D1 na 136. kilometru ve směru na Prahu. „Jsou tam minimálně dvě nákladní a dvě osobní auta, které jsme označili světelnou šipkou. Na místo jsme také povolali odtah. V tuto chvíli je D1 v tomto místě průjezdná s opatrností v pravém jízdním pásu,“ dodal.

Podle Rýdla je na hlavních tazích nasazená veškerá technika. „Sněží na západě a severu republiky. V pohotovosti a akci je všech našich 200 sypačů. Je ale také třeba jet pomalu, dodržovat rozestupy, a také doporučuji řidičům nepředjíždět sypače. To platí především pro ústeckou dálnici D8, plzeňskou D5, D6 směr Karlovy Vary a D7 na Chomutov,” informoval Rýdl.

Liberecký kraj

V Libereckém kraji od rána stále sněží. I na hlavních tazích leží vrstva sněhu, a silničáři proto doporučují zvýšenou opatrnost. „Problémy mají hlavně kamiony ve stoupáních, není to ale tak, že bychom se tam nedostali. Problémy jsou ale prakticky po celém kraji,“ řekl Eduard Bark, provozní technik společnosti Silnice LK, která má údržbu komunikací v kraji na starosti. Váznoucí kamiony zkomplikovaly dopravu u Turnova, Železného Brodu, v Jablonci nebo Liberci, problémy měly také ve stoupání od Svoru na Rumburk. Do odvolání zůstává pro kamiony nad 3,5 tuny zavřená silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska, autobusy tudy projedou.

Krátce po poledni havaroval poblíž Turnova jeden ze sypačů již zmíněné firmy Silnice LK zajišťující údržbu silnic v Libereckém kraji. Vůz prorazil v zatáčce svodidla, sjel ze srázu a narazil do stromu. Řidič naštěstí vyvázl bez zranění. „Paradoxně už se vracel z posypu a jel si pro doplnění materiálu. Nějak to nezvládl a vyjel ze silnice,“ popsal situaci Bark, provozní technik firmy.

Moravskoslezský kraj

Problémy se sněhem mají i v Moravskoslezském kraji. Místní silničáři kvůli zbytkům sněhu na silnici či namrzlým vozovkám varují řidiče, aby byli opatrní. I v tomto kraji přišel zákaz, konkrétně pro silnici I/56 mezi Ostravicemi a Hlavatou patřící k obci Bílá. Platí zde zákaz vjezdu pro nákladní vozy těžší 12 tun. Silnice je přitom jedním z hlavním tahů na Slovensko.

Královéhradecký kraj

Královéhradecký kraj dopoledne zasáhlo silné sněžení. Řidiči musejí být opatrní zejména na Jičínsku, Trutnovsku a Náchodsku, kde sníh leží i na silnicích vyšších tříd. Sněžení zhoršilo viditelnost. Policie na Jičínsku a Trutnovsku vyjela k několika nehodám.

Pardubický kraj

Na většině území Pardubického kraje sněží, vrstva nového sněhu zůstává na vozovkách i v níže položených oblastech. Lokálně se tvoří vlivem větru také sněhové jazyky. Všechny cesty jsou s opatrností sjízdné, uvádějí silničáři. Sněžení zasáhlo zvláště okolí Holic, Lanškrouna, Litomyšle, Ústí nad Orlicí a Žamberka. Zasněžené jsou vozovky také v Železných horách. Na Svitavsku se tvoří sněhové jazyky, a to i na státních silnicích.

Karlovarský kraj

I v Karlovarském kraji od rána sněží a zhoršuje se sjízdnost vozovek. Všechny hlavní tahy jsou sice sjízdné, silničáři ale doporučují opatrnost. Na některých místech sníh na silnicích zůstává ležet. Už ráno silničáři uzavřeli silnici ze Šemnice do Andělské Hory kvůli souvislé vrstvě ledu. Omezení na silnici třetí třídy bude platit do odvolání. Kluzká vozovka je už i na některých místech dálnice D6, například u Nového Sedla, varují silničáři. Sněžení zasáhlo zejména Sokolovsko a Karlovarsko a sněžit nepřestává.

Vysočina

Silnice na Vysočině jsou kvůli sněžení sjízdné s opatrností. Sypače začaly dopoledne jezdit na Havlíčkobrodsku a na Pelhřimovsku, hodinu po poledni už podle dispečera krajské správy a údržby sněžilo v celém kraji. Na silnici I/34 u Jitkova mezi Ždírcem nad Doubravou a Českou Bělou na Havlíčkobrodsku zůstalo stát asi osm kamionů. „Z Havlíčkobrodska máme těch hlášení víc. Jak začíná padat sníh, teplota je nízká, tak začínají být problémy, uvedla mluvčí krajské policie Dana Čírtková okolo 13:00.

Středočeský kraj

Vydatně sněžit začalo v dopoledních hodinách také ve Středočeském kraji. Se zvýšenou opatrností jsou sjízdné některé silnice na Kladensku nebo Příbramsku a silnice druhé a třetí třídy na Benešovsku, Berounsku, Kladensku, Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku, Rakovnicku a v okolí Prahy.

Zlínský kraj

Na Vsetínsku se může tvořit náledí, silničáři varují i před mrznoucími mlhami. Vozovky ve vyšších polohách Beskyd pokrývá slabá uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Silnice v ostatních částech Zlínského kraje, tedy na Zlínsku, Uherskohradišťsku a Kroměřížsku, jsou většinou holé, suché a vymrzlé.

Meteorologové pro úterý očekávají postupně zataženou oblohu, odpoledne by pak ve většině země mělo dojít na sněžení a sněhové přeháňky. Denní teploty se budou pohybovat kolem nuly, na horách pak pod nulou.

Tagy: