K Zemi závratnou rychlostí míří nová kometa Nišimura. Kdy a kde ji lze nejlépe pozorovat?

Nově objevená kometa označená C/2023 P1 a pojmenovaná Nišimura po svém objeviteli, vesmírném fotografovi Hideo Nišimurovi. Příští týden se nejvíce přiblíží k Zemi. V úterý bude vzdálená „pouhých“ 125 milionů kilometrů, informoval web televize CNN. Její pozorování ale nebude nic jednoduchého a bude vyžadovat určité vybavení.

Nišimura kometu poprvé zpozoroval na počátku srpna, když pořizoval snímky noční oblohy, informoval web EarthSky. Od té doby se jas komety zvyšuje a vesmírné těleso se blíží k Zemi.

ČTĚTE TAKÉ: Indové se pochlubili záběry z Měsíce. Stali se čtvrtou zemí, které se přistání podařilo

Ačkoli je potenciálně pozorovatelná již několik dní, k Zemi bude Nišimura nejblíže v úterý. Chcete-li vesmírnou podívanou zažít, pozorujte před svítáním východ, radí server Space.com. Pouhým okem ji patrně nespatříte, solidní pohled by měl zajistit i obyčejný dalekohled. „Očekávejte, že uvidíte rozmazanou, nazelenalou kouli,“ uvádí web. Ti, kteří mají doma výkonnější optiku, by mohli vidět i ohon komety. Optimální je pro pozorování tmavá obloha bez světelného smogu.

Spatřit Nišimuru bude čím dál těžší. Kometa se neustále přibližuje k obzoru a je úhlově čím dál blíže ke Slunci a ke světlu. Podle webu Nedd.cz Nišimura dosáhne 18. září takzvaného perihelia, což znamená, že poletí nejblíže Slunci. A až se od něj vzdálí, její jasnost zeslábne a většinu času se bude podle serveru nacházet v denním světle nebo pod obzorem.

Podle CNN je možné, že ji Slunce zničí. „Jak se zmrzlé ledy zahřívají a sublimují na plyny, kometa se může rozpadnou,“ vysvětlil podle webu Paul Chodas, ředitel Centra NASA pro studium objektů v blízkosti Země. Podle odborníků ale Nišimura už přežila alespoň jeden předchozí blízký „průlet“ kolem Slunce a je pravděpodobné, že přežije i nyní.

Periodická kometa

„Pokud přežije, přejde začátkem října na odvrácenou stranu Slunce od Země a pak se v listopadu vynoří na ranní oblohu jižní polokoule,“ popsal Alan Hale, který spoluobjevil kometu Hale-Bopp.

Nishimura je takzvanou periodickou kometou. Tedy objektem, který se ke Slunci pravidelně vrací. Konkrétně tato tu byla naposledy před 489 lety, jak v článku napsala Česká astronomická společnost.

Tagy: