Kahany do pekla a Schillerová proti všem. To nejlepší z poslední předvolební superdebaty

Zbyněk Stanjura

Speciál 360°: Hlas lidu 6.10.2021

Poslední díl předvolební superdebaty 360°: Hlas lidu se neobešel bez ostrých slovních přestřelek. Zástupci osmi nejsilnějších politických stran, které se ucházejí o poslanecká křesla, navzájem nešetřili kritikou. Největšími terči se staly ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Když se probíraly chyby současného kabinetu, došlo i na vzácnou společnou řeč mezi ODS a KSČM. Redakce CNN Prima NEWS vybrala ty nejlepší hlášky.

Schillerová proti všem

Hned u prvních ekonomických témat se ministryně financí za ANO dostala do slovní přestřelky s ostatními politickými diskutéry. Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura připomněl Schillerové frázi „Babišova drahota“, kterou v minulé debatě použil lídr koalice Spolu Petr Fiala. Na to už ale byla ministryně nachystaná. „Reagovala jsem na to, že to je Fialova sprostota,“ řekla s úsměvem.

Později se v průběhu diskuse pochlubila, že ji kritika ze všech stran příliš nerozhodí. „Jsem zvyklá stát proti všem,“ dodala v obklopení opozičních politiků, když došlo na její spor s Českou národní bankou.

Kývající frajeři

Kritika na konto současné vlády pokračovala. Tentokrát se opoziční poslanci pustili do vlády kvůli Green Dealu i postoji hnutí ANO k němu. „Tady děláme frajery, ale v Bruselu jsme hodní a hlasujeme pro. Mohli jsme si vyjednat podmínky jako Poláci. Proč naši zástupci nekřičeli, když Evropská komise stáhla z trhu 400 milionů povolenek?“ zeptal se Stanjura v pořadu 360°: Hlas lidu.

Došlo také ke vzácné shodě s poslankyní z řad KSČM. „Souhlasím se Stanjurou. Nemyslím, že byť jsme součástí EU, že musíme přijímat kdejakou pitomost. Naše vláda zaspala, pořád jen kýváme,“ přidala se překvapivě Miloslava Vostrá.

Za to máme děkovat?

Scénář „Schillerová proti všem“ pokračoval i během diskuse o zdražování energie a vládního záměru přispět domácnostem jednorázovou částkou 1500 korun. „Ministr Karel Havlíček má systém připraven a vláda to může schválit v rámci dnů. Mělo by to zasáhnout 4,5 milionu rodin,“ řekla ve vysílání ministryně financí.

„Za to máme děkovat?“ reagoval sarkasticky Stanjura s tím, že při nákladech malého rodinného domu ve výši 50 tisíc měsíčně není 1500 korun jednorázově nic moc. I zde si notoval s poslankyní Vostrou, která si rovněž myslí, že něco takového nikomu nepomůže.

Chovejte se slušně!

Do podobné pozice jako Schillerová se dostala i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. V obklopení mužských politiků se ve druhé části debaty brzy dočkala série kritických vzkazů, na které rovněž reagovala ostrými výpady.

„Paní Maláčová, chovejte se slušně. Máte vždycky na ostatní kecy, tak si to odpusťte. Říkáte nesmysly, od vás to sedí,“ vzkázal jí ekonom za Přísahu Pavel Řežábek. Nutno podotknout, že ne poprvé a ani naposled.

Bacha na peněženky

Třebaže si na začátku debaty s ní trošku notoval, po příchodu ekonomických témat ani šéf Svobodných Libor Vondráček (TSS) nešetřil kritikou na konto ministryně Maláčové a vládního hospodaření. Především se mu nelíbilo, jak se zachází s veřejnými penězi v době zdražování.

„Drahota je vládní. Vláda rozdávala peníze, přidávala státním zaměstnancům. Co se týče superhrubé mzdy, jsem rád, že jsem nechal peněženku v autě. Kdybych si ji vzal s sebou, už byste útočila, aby se z ní dostalo více daní. Pokud stát bere lidem peníze, společnost nezbohatne,“ uvedl Vondráček.

„Maláčová je největší hrozbou pro peněženky lidí. Bude zvyšovat daně. Divím se, proč si ji koalice Spolu nedala na billboardy s hrozbou,“ připomněl později ještě šéf Svobodných.

S kahany až do pekla

Slovní přestřelka mezi zástupcem Přísahy a ministryní práce a sociálních věcí pokračovala, když ji Řežábek sepsul kvůli drahému bydlení. Došlo i na nechvalně proslulou kauzu OKD, která si v předvolebních kampaních vždy najde své místo.

„Na 70metrový byt vydělává průměrný Čech 12 a půl roku. Přestaňme lidem lhát, paní Maláčová. Ne každý si bude moct koupit bydlení. Povídáte nesmysly o spekulantech a spekulantovi Bakalovi jste prodali byt za 40 tisíc. Kdyby si horníci přečetli, co všechno okolo toho bylo, vzali by kahany a svítili by vám až do pekla za to, co jste jim vyvedli,“ vmetl Maláčové ekonom Řežábek.

Tagy: