Kadyrov vzal do války 14letého syna, tvrdí Čečenci. Mladík na videu pózuje s puškou

Ramzan Kadyrov

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov údajně navštívil Mariupol, ve kterém se mimo jiné setkal s šéfem samozvané Doněcké lidové republiky Denisem Pušilinem. Jako doprovod s sebou Kadyrov vzal svého 14letého syna, který je na zveřejněných záběrech oblečen do vojenské uniformy a vyzbrojen útočnou puškou. Zda se „Putinův řezník“ skutečně nachází ve zničeném přístavním městě, nelze nezávisle ověřit.

První video má pocházet z mariupolské nemocnice. Kadyrov v ústavu přivítal čečenského velitele Ruslana Geremejeva. Ten je hlavním podezřelým z vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova z roku 2015. Nikdy však za to nebyl stíhán. Moskevský režim ho nepodrobil ani výslechu.

Podle čečenské propagandy Geremejev během bojů v Mariupolu utržil lehká zranění. Kadyrov mu v nemocnici představil jedno ze svých dvanácti dětí – 14letého syna Adama. Ten měl na sobě vojenskou uniformu. Podle čečenského vůdce se má nezletilý voják „z první ruky dozvědět o úspěších a potřebách svých spolubojovníků“.

Kadyrův syn se objevil i na dalším videu, které má rovněž pocházet z rozbombardovaného Mariupolu. Čečenci se setkali s vůdcem separatistické Doněcké lidové republiky Denisem Pušilinem. I jemu Kadyrov svého syna představil. Na těchto záběrech už je chlapec vyzbrojený útočnou puškou. Zda obě videa pocházejí z Mariupolu, nelze ověřit.

Už v minulosti kolovaly zprávy o tom, že se „Putinův řezník“, jak se Kadyrovovi přezdívá, nachází na území Ukrajiny, dokonce prý poblíž Kyjeva. Ukrajinci tato tvrzení popřeli. Dokonce i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že si Moskva Kadyrovovy cesty na Ukrajinu není vědoma.

Že se čečenští bojovníci zapojují do ruské invaze, však bylo potvrzeno již několikrát. V médiích se často hovořím o tom, že Kadyrovovy speciální jednotky dostaly za úkol odstranit ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Dílčí neúspěchy

Vše ale zatím nasvědčuje tomu, že se Čečencům během ruské války na Ukrajině příliš nedaří. Už na konci února se Kadyrovci neúspěšně pokoušeli o výsadek na letišti v Hostomelu nedaleko Kyjeva. Ukrajincům se však muslimské bojovníky povedlo odrazit, navíc podle svých slov zabili Kadyrovovu pravou ruku – generála Magomeda Tušajeva.

Že Čečenci nejsou spokojení s průběhem války, dokazuje i Kadyrovova reakce na nedávné rozhodnutí Moskvy stáhnout velkou část jednotek z okolí Kyjeva. Čečenský vůdce totiž za stěžejní bod „vojenské speciální operace,“ jak Kreml invazi nazývá, považuje právě dobytí hlavního města.

Ani Mariupol zatím Rusové nedobyli. Starosta města, které je podle odhadů z 90 procent zničené, uvedl, že Ukrajinci nadále kontrolují většinu mariupolských oblastí. Připustil však, že Rusové ovládají některé čtvrti na periferii. Právě z nich by teoreticky mohla pocházet videa zveřejněná čečenskými bojovníky.

Tagy: