Kalousek zahajuje protestní jedlovku. Vadí mu lži, že vláda neřešila důchody disidentů

Někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se chystá zahájit „protestní jedlovku“ proti nepravdivým tvrzením, že vlády doposud neřešily důchody pro bývalé disidenty. Reaguje tak na signatáře Charty 77 Jiřího Gruntoráda, který hladovkou požaduje demisi ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) kvůli údajně nedostatečným důchodům pro někdejší odpůrce komunistického režimu.

„Průměrný důchod je důchod vyšší, než má většina důchodců. Takový důchod přiznal zákon o třetím odboji (262/2011 Sb.) disidentům za Nečasovy vlády. Vedle toho jim byl vyplacen jednorázový příspěvek ve výši 100 tisíc korun,“ napsal Kalousek na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Kde jsou vládou slibované peníze? Tři důvody, proč selhal výběr speciální windfall tax

Protestující podle něj šíří lži. „Můžeme jistě diskutovat o tom, zda by to nemělo být víc. Ale zahajuji protestní jedlovku proti nepravdivým tvrzením, že ‚důchody disidentů nebyly řešeny od r.1989‘. Budu se přecpávat tak dlouho, dokud si autoři těchto prohlášení zákon 262/2011 Sb. nepřečtou. Už proto, že někteří z nich ho i schvalovali,“ sdělil..

„K tomu je dlužno podotknout, že mezi důchodci s nižším než průměrným důchodem je mnoho těch, kteří sice nebyli disidenty, ale komunisti je nepustili studovat, nebo je nenechali dělat práci, která by odpovídala jejich schopnostem a mají proto dnes malý důchod. Všechny křivdy minulých časů spravedlivě napravit prostě nejde. To umí jen Bůh ve svém království,“ dodal někdejší ministr financí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Už několik dní hladoví Jiří Gruntorád před Úřadem vlády

Neřešení problému nízkých penzí disidentů a disidentek kritizuje signatář Charty 77 a zakladatel knihovny samizdatové a exilové literatury Libri prohibiti Jiří Gruntorád. Požaduje kvůli tomu odstoupení ministra práce Jurečky. Na podporu svého požadavku začal v pátek držet hladovku, následně se k němu připojil také aktivista a někdejší disident John Bok. Jurečka už na jaře novinářům řekl, že jeho ministerstvo řešení problému nízkých disidentských penzí chystá.

Protest Gruntoráda a Boka podpořili i další aktivisté a někdejší chartisté. „Jejich radikální protest chápeme a podporujeme i jako výzvu, aby stát zajistil finanční podmínky ve stáří všem, jimž represe minulého režimu vychýlila jejich životní dráhu,“ uvedla v prohlášení šestičlenná skupina signatářů, mezi nimi například Věra Roubalová, Jana Hradilková, Jan Bednář, Petr Pospíchal nebo Olga Sommerová. Současně věří, že zodpovědní představitelé státu a příslušné úřady nepromarní šanci k nápravě situace.

Jurečka: Disidentům dopočítáme průměrný důchod

Disidentům a disidentkám s nízkým důchodem, kteří dostatečně dlouho platili odvody, sociální správa automaticky dorovná penzi na průměrnou částku. Ministerstvo práce pak připraví také novelu zákona, aby odpůrci a odpůrkyně komunistického režimu bez potřebné doby důchodového pojištění nemuseli o zmírnění podmínek a dopočítání malého důchodu žádat. V úterý to médiím řekl Jurečka.

Na konci září podle údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) průměrná penze činila 20 254 korun.

Tagy:
Marian Jurečka Miroslav Kalousek Charta 77 vláda John Bok starobní důchod Jiří Gruntorád