Expert: Kampaň zhoustne. Babiš a Pavel mluví o sloganech, v pozadí se ale tlučou palicí

S blížícím se druhým kolem prezidentských voleb kampaně ještě přiostří a zhoustnou. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl politolog Lukáš Jelínek. Podotkl, že zatím kandidáti Andrej Babiš (ANO) a Petr Pavel hovoří zejména o sloganech. „V pozadí se ale tlučou palicemi po hlavách,“ glosuje. Vysvětlil také důležitost debat a nedostatky či obavy obou adeptů na prezidentský post.

„Kampaně mohou ještě přitvrdit. Přímá volba prezidenta, která je velmi personifikovaná a emotivní, k tomu vybízí. Všimněme si, že se nevede debata o tom, co by chtěli kandidáti dělat nebo jaký mají program a vizi pro budoucnost. Mluví se jen o tématech a sloganech, které se vytahují v rámci kampaně a na pozadí toho se tlučou palicemi po hlavách. To je součástí předvolební kampaně, která bude v příštím týdnu ještě houstnout,“ podotkl Jelínek.

Před prvním kolem prezidentských voleb se voliči dočkali pouze jedné debaty, které se účastnili všichni tři favorité včetně Andreje Babiše. To se však s blížícím druhým kolem mění. Expremiér se s generálem ve výslužbě střetne zřejmě čtyřikrát, dvě debaty už mají za sebou. Pozvání oba kandidáti přijali i do předvolebního Superduelu: Bitva o Hrad na CNN Prima NEWS, která se uskuteční 25. ledna od 20:15.

„Je to srovnatelně důležité jako osobní účast a kontaktní kampaň mezi občany. Na jedné straně je velmi ceněné, když si podá politik s občanem ruku a ono se to začne šířit v jeho okolí. Jenže ne každému ruku politik podat stihne. Proto jsou důležité debaty, kde se dají šířit nejrůznější emoce, pocity a nálady. Proto je velmi důležité, aby se jich kandidáti účastnili,“ pokračoval politolog.

Důležitá bude i reakce

Doplnil, že si mezi kandidáty mohou vybrat všichni voliči. „Kdybychom měli kandidáty hodnotit pouze podle toho, jak vystupují, tak jsou jako oheň a voda, dva naprosto odlišné typy. Jeden nastoluje témata, druhý reaguje. Jeden je jako vyskakující čertík z krabičky, druhý klidný. Každý si vybere, který typ politika se mu na Hradě bude více zamlouvat,“ podotkl.

Zároveň se Jelínek domnívá, že to budou zejména emoce, které budou kampaněmi více hýbat než nastolená témata. „Lidé si budou vyprávět nejen o tom, jak který kandidát koho urazil, ale jak jeho oponent dokázal reagovat. Už je cítit, že se Pavel naučil trochu opustit stoický klid, dokáže vést svižnou debatu o více větách, než jak jsme tomu byli svědky před prvním kolem,“ zhodnotil politolog.

Stejně tak vyzdvihl výkon Babiše. „Je mistr emocí, dokáže je rozehrát před kamerami stejně jako ve Sněmovně. To už dobře víme. Babišovým zájmem ale je, aby debat nebylo příliš – aby se jeho styl příliš neokoukal. Naopak lehkou nevýhodou Pavla je, že sám do kampaně nevnáší nové impulzy a témata. Kandidát, který se pouze věnuje tématům, která nastolí soupeř, je ve velmi nevýhodné pozici,“ uzavřel.

Tagy: