Kastrace ukrajinského vojáka? Netryská krev a málo křičel, pochybuje o videu ruský novinář

Ruský propagandista a moderátor Vladimir Solovjov

Válka na Ukrajině (30.7.2022 7:18)

Kyjev se zabývá děsivým videem, které má pocházet z okupovaného území na Ukrajině. Ze záběrů je patrné, že se členové ruské armády pokoušeli vykastrovat svázaného ukrajinského vojáka. Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec se kvůli podezření z válečného zločinu chystá obrátit na OSN i Mezinárodní výbor Červeného kříže. Je pravděpodobné, že Moskva jakákoliv obvinění popře. Po internetu už koluje bizarní reakce prokremelského komentátora Vladimira Solovjova.

Video, jehož pravost nelze nezávisle ověřit, začaly v pátek šířit proruské účty na sociální síti Telegram. Velmi brzy se pak dostalo i na Twitter. Děsivé záběry mají ukazovat pokus ruských vojáků o kastraci bezbranného ukrajinského zajatce odlamovacím nožem.

Podezřením z dalšího ruského válečného zločinu se již zabývají ukrajinské úřady. „Ruští propagandisté ​​s potěšením ukázali, jak skupina tyranů zmrzačila ukrajinského zajatce,“ napsal v pátek na Twitteru poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak.

Podle něj celý svět musí pochopit, že Rusko je zemí kanibalů. „Rusové si užívají mučení a vraždění. Válečná mlha jim ale nepomůže, aby se vyhnuli trestu. Každého identifikujeme. Všechny dostaneme,“ dodal.

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec později téhož dne oznámil, že v souvislosti s videem již upozornil generální prokuraturu. Kvůli podezření z válečného zločinu se také chystá obrátit na OSN, Evropský výbor proti mučení při Radě Evropy i na Mezinárodní výbor Červeného kříže, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda.

„Je třeba prověřit fakta ohledně válečného zločinu porušujícího ženevskou úmluvu (o zacházení s válečnými zajatci),“ uvedl Lubinec. Rovněž zdůraznil, že mučení je neospravedlnitelným zločinem, za který pachatel i velitel jeho jednotky musí nést odpovědnost.

Moskva všechny válečné zločiny, ze kterých ji viní Ukrajina či Západ, kategoricky popírá. K znepokojivým záběrům se už vyjádřil například ruský moderátor Vladimir Solovjov. Ten možná překvapivě nepopřel účast ruských vojáků ve videu, ale spíš uskutečnění samotné kastrace.

Solovjov, který je považován za jednu z nejviditelnějších postav prokremelské propagandy, zapochyboval o pravosti záběrů, protože video podle něj nezachycuje tryskající krev a zajatec podle jeho názoru nekřičel dost hlasitě. Nutno podotknout, že ukrajinský voják měl ústa ucpaná roubíkem. Pro Kyjev bude zásadní dokázat, že se incident skutečně odehrál na okupovaném území Ukrajiny a že se o kastraci pokusili členové ruských sil.

Jeden z mučitelů má být Čečenec z praporu Achmat

Z videa je patrné, že zajatec s roubíkem má na sobě ukrajinskou vojenskou uniformu, na bundě jednoho z mučitelů je zase viditelná nášivka typického písmene „Z“. Zatímco se muž se svázanýma rukama bránil, jeden z členů jednotky celou věc natáčel, další na zajatci začal stát, aby se nehýbal, a třetí jej kopl do hlavy.

Vojáci také na zajatce pokřikovali různé urážky v ruštině. Na Twitteru se rovněž šíří fotka jednoho z mužů, který se měl na válečném zločinu spolupodílet. Údajně jde o člena čečenského praporu „Achmat“ (pojmenováno po otci Ramzana Kadyrova), uvedl web Yahoo News s odvoláním na dřívější záběry prokremelské propagandy z ruských médií.

V případě moderátora Solovjova zdaleka nejde o první výlev podobného ražení, nad kterým přestává rozum stát. Leckomu utkvěl v paměti jeho výrok na adresu České republiky z konce dubna: „Podívejte se na Čechy, stejně jako přepravovali těžkou vojenskou techniku nacistickému Německu, teď dělají to samé pro Ukrajinu.“

Tagy: