Katastrofická prachová bouře v USA. Na dálnici se srazilo až 60 aut, několik lidí zemřelo

Hromadná dopravní nehoda v americkém státě Illinois má nejméně šest obětí, v nemocnicích jsou další desítky lidí, informovala agentura AP s odvoláním na místní policii. Srážku 40 až 60 osobních a 20 nákladních automobilů na mezistátní dálnici I-55 nedaleko města Springfield zapříčinila prachová bouře. Bouře přiměla záchranáře uzavřít téměř 50kilometrový úsek dálnice kvůli takřka nulové viditelnosti.

Bouři podle Národní meteorologické služby v oblasti způsobily nárazy větru, které zvedaly prach z čerstvě zoraných polí. Místní policejní šéf Ryan Starrick řekl, že dopravu v obou směrech odklání na vedlejší komunikace.

ČTĚTE TAKÉ: Hořící mobiliář, útok molotovem i zranění policisté. Francií zmítaly divoké protesty

Na záběrech, které svědkové nehody sdíleli na sociálních sítích, jsou v prachovém oparu vidět nabouraná auta rozprostřená po celé šíři dálnice, z nichž některá jsou v plamenech. Místní policie podle agentury Reuters uvedla, že hořet začaly dva nákladní vozy a jeden z nich „mohl explodovat“.

Krajina v místech, kde se nehoda stala, je podle NWS poměrně plochá a s malým počtem stromů. „Bylo tam poslední tři týdny velké sucho. Zemědělci obdělávají zem a vrchní vrstva půdy je lehká a volná, citovala AP meteorologa Chucka Schaffera. Vítr v nárazech dosahoval rychlosti až 74 kilometrů za hodinu.

Tagy: