Hořící mobiliář, útok molotovem i zranění policisté. Francií zmítaly divoké protesty

Lidé ve Francii vyšli znovu do ulic, celkem bylo na pondělí ohlášeno více než 300 demonstrací a protestů, většinou proti důchodové reformě a za sociální spravedlnost. Na bezpečnost dohlíželo 12 000 policistů a strážníků v ulicích, z toho 5000 v Paříži, uvedla francouzská média. Například v Lyonu skupina maskovaných lidí v černém rozbila výlohu pojišťovny a zapálila městský mobiliář. Podle ministerstva vnitra v celé zemi demonstrovalo na 782 000 lidí, zadrženo jich bylo téměř 300.

Odbory odhadují účast na 2,3 milionu lidí, přes půl milionu v Paříži. Zraněno bylo 108 policistů a strážníků. Násilnosti odsoudila premiérka Élisabeth Borneová i ministr vnitra Gérald Darmanin, prezident Emmanuel Macron se k dění nevyjádřil.

ČTĚTE TAKÉ: Černobylští psi zažívají explozivní evoluci. Studie ukazuje na vliv radioaktivity i mutací

V Nantes agresivní část průvodu střílela dělobuchy, strážci zákona se útoku bránili slzným plynem. Několik aut lehlo popelem, policie zadržela 14 lidí. V Paříži pak ekologičtí aktivisté rozlili barvu před budovou ministerstva spravedlnosti nebo na sídlo nadace Louis Vuitton. Protestovali tím proti takzvané daňové optimalizaci. Početné demonstrace jsou také v Toulouse, Bordeaux nebo v Marseille.

Na závěr jinak poklidné demonstrace v Marseille asi 200 lidí krátce okupovalo luxusní hotel InterContinental a poškodilo jeho vybavení. Policie demonstranty rychle vytlačila pomocí slzného plynu, čtyři lidi zatkla za útok na bezpečnostní síly, uvedla agentura AFP. Jedním z akcionářů hotelu je podle odboráře Sébastiena Fourniera společnost BlackRock, která pomáhala Macronovi s přípravami kritizované důchodové reformy. „Otázka důchodů je širším problémem rozdělení bohatství,“ řekl Fournier deníku Le Monde.

V Lyonu se podle odborů sešlo 45 000 demonstrantů, podle policie jich bylo 17 000. V čele průvodu šla asi tisícovka maskovaných agresivních lidí, známých jako Black Block, píše Le Monde.

Demonstrace v Paříži začala později než jinde, ale rovněž ji provázely násilnosti. Po průchodu davu, v jehož čele byli opět příznivci Black Block, zůstalo několik rozbitých výloh a bankomatů. Výbušnina poškodila propagační stánek Komunistické strany Francie. Policie pozdě odpoledne použila i slzný plyn a vodní děla. Kvůli násilnostem a ničení majetku policie v Paříži zadržela zatím 46 lidí, píše Le Monde.

Bezpilotní letouny v akci

„Násilné scény na okraj průvodů jsou nepřijatelné. Podporuji naše bezpečnostní složky,“ napsala na Twitteru premiérka Borneová. Násilnosti odsoudil i ministr vnitra Darmanin. „Molotovův koktejl v Paříži vážně popálil jednoho zasahujícího policistu,“ uvedl ministr na Twitteru.

Policistům v Paříži a v Bordeaux s dohledem nad protestujícími davy pomáhají bezpilotní letouny, justice schválila jejich použití, které umožňuje nový dekret.

Po celé Francii bylo v 17:00 v ulicích asi 614 000 demonstrantů. Na základě vlastních výpočtů vycházejících z policejních údajů to uvedl deník Le Figaro. Úřady předtím oznámily, že čekají účast až 600 000 lidí, z toho v Paříži až 100 000. Letošní denní rekord je 1,28 milionu demonstrantů.

Krajně pravicová strana Národní sdružení (RN) se letos 1. máj rozhodla oslavit v Le Havru. Do přístavního města se silným zastoupením dělnické třídy a odborů se jich sjelo asi 1 400. Proti jejich přítomnosti se ve městě konala i protestní demonstrace, píše Le Monde.

Ve stejném městě vystoupil s projevem i bývalý premiér Édouard Philippe, který je dlouhodobě nejoblíbenějším francouzským politikem a někdejším starostou Le Havru. Strana RN má právo se ve městě sejít a vyjadřovat své názory, uvedl podle webu BFM TV Philippe a dodal, že s těmito názory rozhodně nesouhlasí.

Tagy: